Kantahämäläisten lapsiystävällisten kuntien toiminta kiinnostaa maailmalla

Saksan Kölnissä on parhaillaan käynnissä Unicefin Lapsiystävällinen kunta -konferenssi, jossa Suomea edustaa muun muassa Hämeenlinnan ja Forssan kaupunkien johtajia.

Lapset ja nuoret
kaksi lasta pyöräilee
Hämeenlinnan kaupunki sai ensimmäisenä Suomessa UNICEFin myöntämän lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen vuonna 2013. Jari Kovalainen / Yle

Saksan Kölnissä järjestetään 15.–18. lokakuuta maailman ensimmäinen Lapsiystävällinen kunta -konferenssi, jossa myös kantahämäläiset toimijat pääsevät ääneen.

Konferenssissa on mukana kaksi hämeenlinnalaista nuorta, Camilla, 17 vuotta ja Sonja, 18. He ovat olleet mukana valmistelemassa lasten ja nuorten julkilausumaa, johon on koottu lasten ja nuorten näkemyksiä lapsiystävällisestä kotikunnasta. Lapset ja nuoret luovuttavat julkilausuman kaupunginjohtajille perjantaina 18. lokakuuta.

Lisäksi Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Timo Kenakkala pitää seminaarissa puheenvuoron siitä, miten lapsiystävällinen kunta -työ on vaikuttanut hämeenlinnalaisten lasten ja nuorten elämään. Forssasta paikalla ovat sivistysjohtaja Jarmo Pynnönen sekä kasvatus- ja opetuspäällikkö Tiina Kemppainen. Suomesta konferenssin osallistuu myös Oulun ja Rovaniemen edustajia.

14. lokakuuta Hämeenlinnassa vieraili lapsiystävällisten kuntien edustajia eri puolilta maailmaa tutustumassa muun muassa varhaiskasvatukseen sekä lasten ja nuorten kulttuurikeskukseen.

Unicefin lapsiystävällinen kunta -mallia toteutetaan 40 maassa ja se tavoittaa noin 30 miljoonaa lasta. Tunnustuksen saa, kun kunta sitoutuu kestävään kehittämistyöhön lasten ja nuorten osallisuuden eteen.