1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. asunnottomuus

Kajaanissa asunnottomat ovat pääasiassa nuoria – "Emme Kajaanissakaan elä lintukodossa"

Asunnottomat saavat Kainuussa asunnon lisäksi tukea arjen pyörittämiseen.

asunnottomuus
Bostadslös man i Helsingfors
Asunnottomuus on tosiasia myös Kainuussa. Kuvituskuva. Mikael Crawford/Yle

Kajaanissa asunnottomuus koskettaa pääasiassa nuoria.

– Asunnottomat ovat yleensä alle 30-vuotiaita päihteiden käyttäjiä, jotka ovat saaneet häädön vuokrarästien tai häiriökäyttäytymisen takia, Kajaanin seurakunnan diakoniatyöntekijä Anne Matilainen kertoo.

Asunnottomien kanssa vuosia työskennellyt Matilainen kertoo, että Kajaanissa on arviolta 10-20 asunnotonta henkilöä. Luku on kuitenkin vain arvio, sillä asunnottomuutta on vaikea tilastoida. Matilaisen mukaan Kajaanissa ongelmana on piiloasunnottomuus, mikä tarkoittaa, että asunnottomat elävät esimerkiksi ystävien luona.

Matilainen on tehnyt töitä muun muassa NAKSU-hankkeessa, jossa pyrittiin auttamaan nuoria asunnottomia. Hanke kesti 2,5 vuotta ja sen aikana autettiin yhteensä lähes neljääkymmentä ihmistä. Matilainen aloitti hankkeen törmättyään nuorten asunnottomuusongelmaan seurakunnan ja Kajaanin tukiasuntoyhdistyksen toiminnan kautta.

– Olin sitä mieltä, että tämä on asia, josta vastuu tulisi olla yhteiskunnalla eikä yksittäisillä yhdistyksille. Hankkeen jälkeen Kainuun sote otti asian vastuulle, mistä olin todella iloinen, Matilainen sanoo.

Asunnottomien apuna toimii nykyään Kainuun soten hallinnoima välivuokraus-järjestelmä, jossa asunnottomat saavat asunnon lisäksi myös tukea arjessa selviämiseen.

– Pelkkä asunto ei riitä. Asunnottomien tuessa ihmisen luona käydään ja kerrotaan, mitä asioita pitää hoitaa. Ollaan vähän kuin äitinä, joka käy välillä naputtamassa, että pyykit pitää pestä, Matilainen sanoo.

Asunnottomuuteen panostaminen on tärkeää ja se tuottaa myös selviä säästöjä.

– Asunnottoman auttaminen säästää yhteiskunnan varoja 15 000 euroa vuodessa. Vuosituhannen alussa laskettiin, että yhden nuoren syrjäytyminen maksaa vuositasolla jopa miljoonan, Matilainen kertoo.

Tänä iltana vietetään valtakunnallista Asunnottomien yötä, jonka tarkoitus on muun muassa lisätä tietoisuutta asunnottomuudesta.

– Emme Kajaanissakaan elä lintukodossa, jossa ei olisi asunnottomuutta ja siihen johtavia ongelmia. Näistä asioista pitää puhua häpeilemättä, Matilainen sanoo.

Kajaanissa Asunnottomien yön tapahtuma järjestetään Spartak ry:n tiloissa Varastokadulla. Tapahtumassa asunnottomille jaetaan muun muassa lahjoituksena saatuja villasukkia ja talvivaatteita.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi