Mustien oikeuksien puolestapuhuja Elijah Cummings on kuollut – demokraattiedustaja johti Trumpin hallinnon toimien tutkintaa

Cummings oli viimeiseen asti keskeinen toimija presidentti Donald Trumpin virkarikostutkinnassa.

Elijah Cummings
Elijah Cummings
Elijah Cummings Win Mcnamee / AFP

Yhdysvaltojen demokraattipuolueen yksi pitkäaikaisimmista edustajista ja ihmisoikeustaistelijoista Elijah Cummings on kuollut. Asian on vahvistanut edustajan toimisto.

Torstaina kuollut 68-vuotias Cummings oli pitkään kärsinyt terveysongelmista. Afroamerikkalainen Cummings oli valittu edustajainhuoneeseen Baltimoresta Marylandin osavaltiosta ensimmäisen kerran vuonna 1996.

Cummingsin oli maanviljelijän poika, jonka unelmana oli asianajajan ammatti. Koulussa unelmaa ei ollut tuettu, josta Cummings oli murtunut.

Hän opiskeli sitkeästi asianajajaksi ja sai edustajainhuoneessa taitavan sanankäyttäjän maineen.

Hän toimi edustajainhuoneen valvontakomitean puheenjohtajana, joka on valvonut Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja tämän hallinnon toimintaa välivaalien jälkeen (siirryt toiseen palveluun). Hän oli myös keskeinen toimija presidentin virkarikostutkinnassa.

Cummings on tehnyt töitä myös mustien oikeuksien eteen Yhdysvalloissa. Cummings on myös arvostellut hallinnon toimintaa maahanmuuttoasioissa.

Esimerkiksi vuonna 2015 Cummings (siirryt toiseen palveluun) yritti hillitä ihmisiä Baltimoren väkivaltaisten mellakoiden jälkeen. Mellakat alkoivat siitä, kun Freddy Gray –niminen nuorukainen kuoli pidätyksen aikana. Useat paikalliset uskovat, että Gray olisi voinut jäädä henkiin, jos olisi päässyt sairaalahoitoon aiemmin.

Presidentti Trump on arvostellut tänä vuonna viestipalvelu Twitterissä demokraattien afroamerikkalaista kongressiedustajaa Cummingsia ja haukkui tämän kotikaupunkia Baltimorea. Hän sai sananvaihdossa rasismisyytöksiä niskaansa.

Torstaina Trump tviittasi osanottonsa ja sanoi, että Cummingsin työpanosta ja ääntä on vaikea, ellei mahdoton, korvata.

Pastori ja ihmisoikeustaistelija Jesse Jackson muisteli Cummingsia.

Myös useat demokraatit ovat muistelleet Cummingsia. Esimerkiksi ex-presidenttiehdokas Hillary Clinton ja mykyinen presidenttiehdokas Beto O'Rourke tviittasivat arvostustaan Cummingsin työtä kohtaan.

Demokraattiedustaja Alexandria-Ocasio Cortez kertoi miehen olleen esikuvana hänelle.

Lisäksi muut kuin julkisuuden henkilöt ovat muistelleet Cummingsia Twitterissä.

Puhemies Nancy Pelosi määräsi lipun laskettavaksi puolitankoon kongressin rakennuksen pihalla.

Lue myös:

Trumpin rasistisiksi arvostelluista Baltimore-tviiteista alkanut sanasota jatkuu: "Huijari ja häirikkö", "Fanaattinen rasisti"

Trump haukkui demokraattien kongressiedustajaa ja Baltimorea – sai syytöksiä rasismista

Yle mellakoiden repimässä Baltimoressa – ”Pinnan alla kytee”

Mustien ja poliisin ristiriidoilla pitkä historia Yhdysvalloissa

Poliisille vapauttava tuomio Freddie Grayn kuolemantapauksesta

Baltimoren mellakat synnyttäneestä kuolemantapauksesta sopu – perheelle yli 5,7 miljoonan korvaukset

Lähteet: Reuters, AP, STT