1. yle.fi
  2. Uutiset

Pence ja Pompeo saapuivat Turkkiin neuvottelemaan Erdoğanin kanssa

Yhdysvallat yrittää taivutella Turkin lopettamaan hyökkäys kurdijoukkoja vastaan Syyriassa.

Turkki
Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence ja Turkin presidentti Racip Tayyip Erdoğan kättelevät ja poseeraavat kameralle.
Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan.Turkish presidential press office / EPA

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo ja varapresidentti Mike Pence neuvottelevat Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kanssa Turkin hyökkäyksestä Syyriaan.

Pencen ja Pompeon on torstaisessa tapaamisessa tarkoitus painostaa Turkkia lopettamaan hyökkäys kurdijoukkoja vastaan Pohjois-Syyriassa.

Erdogan tapaa ensi viikolla myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin. Kremlin mukaan Putin kutsui Erdoganin Venäjälle "työvierailulle lähipäivinä" ja Erdogan hyväksyi kutsun.

Yhdysvallat on valmis lisäämään Turkin-vastaisia talouspakotteita, mikäli Turkki ei suostu tulitaukoon Pohjois-Syyriassa, kertoi Yhdysvaltain valtiovarainministeri Steven Mnuchin keskiviikkona paikallista aikaa.

Yhdysvallat tiukensi maanantaina kantaansa Turkin viime viikolla aloittamaan Syyria-operaatioon ja muun muassa keskeytti Turkin kanssa käymänsä kauppaneuvottelut sekä päätti korottaa jälleen Turkille asettamiaan teräksen tullimaksuja.

Reutersin mukaan Yhdysvaltain senaatissa aiotaan esittää laajoja sanktioita Turkille, koska Turkki on hankkinut Venäjältä S-400 ohjusjärjestelmiä.

Kurdit pyytävät siviilien evakuointia

Pohjois-Syyrian kurdihallinto pyysi torstaina, että rajakaupunki Ras al-Ainista perustettaisiin humanitaarinen käytävä, jotta siviilit voitaisiin turvallisesti evakuoida kaupungista.

Turkin armeija ja sen tukemt syyrialaiset kapinallisjoukot ovat piirittäneet kaupungin. Kurdijoukot yrittävät torjua hyökkäystä.

Syyrian sotaa tarkkailevan järjestön mukaan Turkin tukemien kapinallisten tulitus vaurioitti torstaina Ras al-Ainin sairaalaa, jolloin potilaita ja henkilökuntaa jäi jumiin sisälle.

Syrian Observatory for Human Rights -järjestö sanoo, että Turkin hyökkäys on ajanut pakosalle kaikkiaan noin 300 000 ihmistä.

Kurdijoukkojen terveysviranomainen puolestaan sanoi torstaina, että Turkin hyökkäyksessä on kuollut 218 siviiliä. Heidän joukossaan on 18 lasta.

Taisteluissa on lisäksi haavoittunut yli 650 ihmistä, kerrottiin torstaina julkaistussa tiedotteessa.

al-Assad varoittaa Turkkia

Syyrian presidentti Bashar al-Assad syyttää Turkkia rikollisesta hyökkäyksestä ja sanoo joukkojensa vastaavan hyökkäykseen.

Al-Assad on lähettänyt Pohjois-Syyriaan joukkoja sen jälkeen, kun kurdit viikonloppuna pyysivät siltä apua Turkin hyökkäystä vastaan.

Al-Assad sanoo, että he vastaavat Turkin hyökkäykseen kaikin käytettävissä olevin laillisin keinoin.

AFP: Isis väittää "vapauttaneensa" kurdien vankeina olleita naisia

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi