1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. marjanpoiminta

Thaimaalaisten poimijoiden kesä meni hyvin pohjoisessa – "Kotiin on ollut rahaa vietäväksi"

Pohjois-Suomeen kutsutut thaimaalaiset poimijat tienasivat vähintään 30 euroa päivässä kulujen jälkeen.

marjanpoiminta
Thai-poimijat keräävät mustikkaa Luumäellä
Thaimaalaiset marjanpoimijat tienasivat viime kesänä ihan hyvin, vaikka marjasadot olivat paikoin heikot.Mikko Savolainen / Yle

Thaimaalaisten marjanpoimijoiden kesä sujui pohjoisessa hyvin. Pohjois-Suomessa toimivat Polarica ja Marja Bothnia Berries kutsuivat Suomeen yhteensä noin 1 100 poimijaa.

Molempien yhtiöiden poimijat ansaitsivat vähintään 30 euroa päivässä majoitus- ja lentolippukulujen jälkeen. Vähimmäissummasta on sovittu luonnonmarjanpoimijoita kutsuvien vastuuyritysten, työ- ja elinkeinoministeriön ja ulkoasianministeriön välisessä aiesopimuksessa (siirryt toiseen palveluun).

– Poimijoilla on käynyt aivan hyvin ja kotiin on ollut rahaa vietäväksi, sanoo Polarican toimitusjohtaja Jukka Kristo.

Autokolarissa olleet poimijat saivat korvaukset

Kesällä ensimmäisenä poimintapäivänä autokolarissa loukkaantuneiden poimijoiden hoidot, kotimatkat ja ansionmenetykset korvattiin. Loukkaantuneet poimijat olivat Polarican kutsumia.

– Asiat on saatu sovituksi hyvin vakuutusyhtiön kanssa. Poimijoille on varmistunut hyvät korvaukset myös ansionmenetyksestä. Poimijat ovat olleet tyytyväisiä siihen, miten vakuutusyhtiö on asian hoitanut, Kristo kertoo.

Loukkaantuneiden poimijoiden tilannetta seurattiin tarkasti Thaimaassa.

– Tulevaisuuden kannalta on merkitystä, miten Thaimaan viranomaiset katsovat Suomen hoitaneen asioita, Kristo toteaa.

Marjasadon määrässä oli toivomisen varaa

Marjasadon määrässä oli toivomisen varaa, mutta yhtiöt kuitenkin pärjäävät saadun määrän kanssa.

– Mustikkaa ja puolukkaa tuli ihan hyvin, mutta enemmänkin olisi voinut tulla, kommentoi Marja Bothnia Berriesin toimitusjohtaja Tommy Gustafsson.

– Tänä vuonna puolukkasato oli parempi kuin edellisvuonna. Mustikkaakin löytyi jostain päin Suomea, mutta vain rajatulla alueella sitä oli hyvin. Hillasato oli huono, mutta kyllä me senkin kanssa pärjäämme, Kristo kertoo.

Yritykset haluaisivat enemmän poimijoita

Kumpikin yritys haluaisi saada poimijoita nykyistä enemmän. Viime kesänä poimijoita sai tulla vain 2 500.

– Marjamäärä ei riipu pelkästään sadosta. Meitä olisi helpottanut paljon, jos Thaimaan viranomaiset olisivat nostaneet kiintiön 3 500:een, jossa se on ennen ollut ja jota ministeriö lobbasi, Kristo sanoo.

– Kiintiötä pitäisi saada nostettua. Olen kuullut huhuja, että näin kävisi ensi vuonna, mutta se on vain huhua, Gustafsson korostaa.

Gustafsson on huolestunut siitä, että hyvä tienesti ei kelpaa suomalaisille.

– Thaimaalainen voi tienata 6 000 euroa käteen. On huolestuttavaa, että tällainen tulo ei kiinnosta suomalaisia, hän sanoo.

Kaikki thaimaalaiset poimijat ovat jo poistuneet Suomesta.

Marja Bothnia Berries kutsui Suomeen noin 500 poimijaa. Yhtiöllä on Suomessa kaksi poimijayritystä: Korvatunturin Marja Savukoskella ja Kainuun Tuote Hyrynsalmella.

Pohjois-Ruotsin Haaparannalta marjanpoimintaa pyörittävän Polarican poimijoita Suomessa oli noin 600.

Lue lisää: Thaimaalaiset marjanpoimijat ovat tämän vuoden sadon keränneet ja lento kotiin odottaa – yhteentörmäyksiä suomalaisten kanssa sattuu harvoin

Haluatko lukea lisää uutisia läheltäsi? Lataa Yle Uutisvahti (siirryt toiseen palveluun).

Joko olet tilannut uutiskirjeemme (siirryt toiseen palveluun)? Läheltä-osiosta löydät oman seutusi.

Lue seuraavaksi