1. yle.fi
  2. Uutiset

Vaelluskaladelegaatio: Valtionyhtiöt Fortum ja Kemijokiyhtiö toimivat hallituksen tavoitteita vastaan

Vaelluskaladelegaatio on tehnyt kuusi avausta kalakantojen elvyttämiseksi.

vaelluskalat
Sierilän voimala tulisi keskelle kuvassa näkyvää Sieriniemeä, jonka poikki kaivetaan runsaan kilometrin pitkä voimalaitoskanava. Kuva on alajuoksun suuntaan taustalla näkyy Kemijoen ylittävä Oikaraisen silta. Sieriniemi, Rovaniemi 12.6.2019
Eduskunnassa vieraillut vaelluskaladelegaatio vastustaa Sierilän voimalaitoksen rakentamista Rovaniemelllä.Antti Mikkola / Yle

Vaelluskaladelegaatio vaatii omistajaohjauksessa olevia Fortumia ja Kemijoki Oy:tä toteuttamaan hallitusohjelman tavoitteita vaelluskalan palauttamisessa.

– Miten voi olla mahdollista, että valtion omistajaohjauksessa olevat Fortum ja Kemijoki Oy pyrkivät kaikin keinon estämään ja viivästyttämään Lapin ELY:n käynnistämää Kemijoen kalatalousvelvoitteiden muuttamista, ihmettelee kala-aktiivi Jasper Pääkkönen delegaation tiedotteessa.

Delegaation mielestä molemmat valtionyhtiöt Kemijokiyhtiö että Fortum toimivat hallitusohjelman kirjauksia ja tavoitteita vastaan, kun ne vastustavat kalatalousvelvoitteen muutosesityksiä Kemijoella ja Oulujoen vesistössä.

– On turhauttavaa, että Kemijoki Oy puhuu julkisuudessa yhteistyöstä, mutta käytännössä kentällä vastustetaan kaikin keinoin puutteellisten kalavelvoitteiden muuttamista ja hankaloitetaan hallitusohjelman toteuttamista, sanoo Lohijokitiimin toiminnanjohtaja Jukka Viitala.

Eri alojen asiantuntijoista koostuva vaelluskaladelegaatio vieraili keskiviikkona maa- ja metsätalousministeriössä ja tapaa torstaina omistajaohjausministeri Sirpa Paateron ja ympäristöministeri Krista Mikkosen.

"Hallitusohjelmassa hyviä kirjauksia"

Delegaation mielestä hallitusohjelmassa on hyviä kirjauksia vaelluskalan palauttamiseksi lohijokiin.

– Jatketaan luonnollisen kierron palauttamista rakennettuihin vesistöihin. Puretaan vaellusesteitä ja kunnostetaan kalojen lisääntymisalueita. Toteutetaan ohitusratkaisuja. Kalatalousvelvoitteita päivitetään viranomaistyönä. Vesilaki päivitetään ulottamaan kalatalousvelvoitteet ns. nollavelvoitelaitoksiin, delegaatio listaa.

Kuusi avausta kantojen elvyttämiseen

Kirjausten läpiviemiseksi delegaatiolla on kuusi ehdotusta:

1) Kemijoki Oy:n ja Fortumin tulee vetää AVI:sta pois kirjeensä, joka vastustaa Lapin ELY:n tekemää Kemijoen kalatalousvelvoitteiden muutosesitystä.

2) Vaelluskalakantojen elvyttämiseksi talousarviossa oleva 6 miljoonan määräraha vuodelle 2020 tulee ensisijaisesti käyttää sähköntuotannoltaan vähäisten tai merkityksettömien patojen purkamiseen vaelluskalavesistä.

3) ELY:jen ja AVI:en velvoitteita käsittelevien henkilöiden lisäresursointiin on saatava lisää rahoitusta, jotta vanhentuneita velvoitteita saadaan tehokkaammin päivitettyä, ja jotta laiminlyödyt kalatievelvoitteet saadaan voimaan.

4) Hallitusohjelma edellyttää uhanalaisten vaelluskalojen luonnonmukaisten kutupaikkojen vaalimista. Siten Kemijoki Oy:n tavoite rakentaa Sierilän vesivoimalaitos Rovaniemen viimeisiin Kemijoen virtoihin ei palvele hallitusohjelman vaelluskalapäämäärien toteutumista Kemijoen vesistössä.

5) Hallitusohjelmassa mainittua vesilain päivittämisen aloittamista tulee kiirehtiä, jotta kalatievelvoitteet saadaan myös niihin voimaloihin, joissa ei ole kalatalousvelvoitteita lainkaan.

6) Maa- ja metsätalousministeriön tulee luopua Itämeren lohen aikaistetusta pyynnistä, sillä se kohdistaa kohtuuttoman pyyntipaineen luonnonlohikantojen vahvistumisen kannalta arvokkaimpiin suuriin yksilöihin.

Lue seuraavaksi