Nämä kolme asiaa sinun kannattaa nyt tietää brexitistä

EU:n ja Britannian sopimuksesta huolimatta mikään ei ole vielä varmaa ja kaikki jatkuu joka tapauksessa jonkin aikaa ennallaan.

Brexit
Palepeli Euroopan kartasta. Britannian kohdalta puuttuu pala.
Arnulf Hettrich/ All Over Press

Britannian ja EU:n torstaina Brysselissä saavuttama sopu on merkittävä, muttei vielä lopullinen ratkaiseva askel brexitin toteuttamisessa. Kokosimme brexit-sopimuksesta kolme tärkeää seikkaa, jotka sinun on syytä tietää.

1. Näin sopimus syntyi

Vääntö Britannian erosta Euroopan unionista on jatkunut enemmän tai vähemmän aktiivisena kesäkuussa 2016 järjestetystä kansanäänestyksestä lähtien. Viimeisin vääntö käytiin tällä viikolla Brysselissä. Erityisen vaikeaksi ovat osoittautuneet Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajaa koskevat ratkaisut.

Erilaiset määräajat ovat ylittyneet, mutta lopulta torstaina iltapäivällä osapuolet ilmoittivat sovun lopulta löytyneen. Kiteytettynä sopimus merkitsee, että:

  • Pohjois-Irlanti seuraa jatkossa osaa EU:n sisämarkkinasäännöistä.
  • Osaan Pohjois-Irlantiin tuotavista tuotteista sovelletaan jatkossa EU:n tulleja.
  • Arvonlisäverojen perinnästä on löytynyt ratkaisu.
  • Pohjois-Irlannin aluehallinto voi neljän vuoden kuluttua päättää, haluaako se järjestelyn jatkuvan.

2. Sopimuksen läpimeno ei ole vieläkään varma

Sopimus vaatii vielä EU:n jäsenmaiden, europarlamentin ja Britannian parlamentin hyväksynnän. Pohjois-Irlannin unionistipuolue DUP, jonka tuesta konservatiivipuolue on riippuvainen, vastustaa edelleen uutta brexit-ratkaisua. Myös monien konservatiivien kiihkeimpien brexit-haukkojen tuleva toiminta on vielä arvoitus.

Työväenpuolue ja Skotlannin kansallispuolue SNP äänestävät joka tapauksessa sopimusta vastaan.

On siis edelleen epävarmaa, saako sopimus riittävän tuen. Britannian on määrä erota EU:sta 31.10.

3. Mikään ei muutu heti

Vaikka erosopimus saataisiin voimaan, ei mikään muutu heti. Siirtymäaika, jolloin Britannia vielä noudattaa EU:n lainsäädäntöä ja kansainvälisiä sopimuksia sekä osallistuu sisämarkkinoille ja tulliunioniin entiseen tapaan, kestää vähintään ensi vuoden loppuun saakka.

Siirtymäaikaa voidaan kuitenkin tarvittaessa jatkaa niin, että se päättyykin vasta vuoden 2022 lopussa. Britannia ei siirtymäaikana enää osallistu EU:n päätöksentekoon.

Lisää aiheesta:

Jäsenmaat hyväksyivät uuden brexit-sopimuksen – "Pallo on nyt Britannialla"