Hovioikeus lievensi tuomioita lasten seksuaalisista hyväksikäytöistä – "Osapuolten ikäero ei ollut erityisen suuri"

Ehdoton vankeustuomio muuttui ehdolliseksi vankeudeksi ja yhdyskuntapalveluksi.

lasten seksuaalinen hyväksikäyttö
Päijät-Hämeen käräjäoikeuden kirjaston lakikirjat istuntosalissa.
Oikeudessa käsiteltiin vuosina 2016–2017 tapahtuneita asioita.Emilia Malin / Yle

Rovaniemen hovioikeus on alentanut torniolaisen miehen saamaa tuomiota lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Lapin käräjäoikeus tuomitsi parikymppisen miehen 3,5 vuodeksi ehdottomaan vankeuteen kolmesta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, kahdesta nuorena henkilönä tehdystä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta.

Käräjäoikeus antoi tuomionsa heinäkuussa 2018. Syytetty valitti tuomiosta Rovaniemen hovioikeuteen, joka lievensi tuomiota.

Hovioikeus hylkäsi yhden syytteen hyväksikäytöstä ja katsoi vastaajan syyllistyneen törkeiden hyväksikäyttöjen sijaan kahteen perusmuotoiseen lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Lisäksi hovioikeus tuomitsi vastaajan törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä sekä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan, lasta esittävän kuvan hallussapidosta.

Hovioikeuden mukaan yhdessä tapauksessa osapuolten ikäero ei ollut erityisen suuri eikä heidän välisessä henkisessä ja ruumiillisessa kypsyydessä katsottu olleen suurta eroa.

Hovioikeus katsoi myös, että kahdessa muussa tapauksessa sukupuoliyhteydet olivat tapahtuneet vapaaehtoisesti nuorten tavanomaisen kanssakäymisen puitteissa ilman, että niihin olisi liittynyt painostamista tai muuta epäasiallista vaikuttamista.

Ehdottomasta vankeudesta ehdolliseen vankeuteen

Hovioikeudessa miehen tuomioksi tuli yhden vuoden ja kymmenen kuukauden ehdollinen vankeusrangaistus, jonka ohella hänet määrättiin 90 tunniksi yhdyskuntapalveluun.

Tapahtuma-aikaan syytetty oli 17–18-vuotias, ja hän oli sukupuoliyhteydessä 13- ja 14-vuotiaiden nuorten kanssa. Lisäksi hän oli lähetellyt seksuaalisia viestejä kahden 13- ja 14-vuotiaan kanssa. Tapahtumat ajoittuvat vuosiin 2016–2017.

Asianomistajien henkilöllisyydet sekä hovi- ja käräjäoikeuden tuomiot on määrätty pidettäväksi salassa. Oikeudet julkaisivat tuomioista vain julkiset selosteet.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).