1. yle.fi
  2. Uutiset

Brexit-vyyhti

Astu sisään Novitan lankatehtaaseen.

Novitan tehtaan aulassa Kouvolassa tervehtii sympaattinen lammashahmo, joka kertoo Novitan rakastavan brittiläistä villaa. Siihen on todellakin syynsä.

Novita käyttää langoissaan pääasiassa Britanniasta tuotua villaa, sillä kotimainen villa ei riitä tuotannon kokonaistarpeisiin. Sitä tuodaan vuosittain yli 100 000 kiloa, josta syntyy noin miljoona lankakerää. Tämän lisäksi villaa tulee Norjasta.

Shropshire, hampshire down, cheviot ja dorset down ovat käyttämiämme brittilammasrotuja. Ne ovat ovat kaikki ihanan persoonallisen näköisiä.

Daniela Yrjö-Koskinen, toimitusjohtaja

Sisällä tehtaassa leijuu lämmin, höyryinen villan tuoksu. Koneet humisevat.

Neulominen on Britanniassa kasvavaa suosiota keräävä harrastus. Novita alkoi viedä lankojaan sinne noin vuosi sitten ja tänä keväänä toiminta laajeni entisestään.

Ympyrä tietyllä tapaa sulkeutui, kun aloimme myydä Britanniassa. Isoisäni isä lähti sinne opiskelemaan villa-alaa yli 90 vuotta sitten. Sen jälkeen hän perusti Helsingin Villakehräämön.

Daniela Yrjö-Koskinen, toimitusjohtaja

Britannia on Novitalle tärkeä maa. Sen lisäksi että Novita käyttää pääosin brittiläistä villaa, valtaosa villasta myös pestään Britanniassa. Pitkittynyt brexit-vääntö on pakottanut Novitan elämään epävarmuudessa.

Brexitistä on koitunut aikamoista päänvaivaa. Emme voi olla tyytyväisiä pitkiin ja sekaviin neuvotteluihin. Yritykset tarvitsevat vastauksia, jotta ne voivat tehdä investointipäätöksiään.

Daniela Yrjö-Koskinen, toimitusjohtaja

EU ja Britannia pääsivät torstaina sopimukseen EU-erosta, mutta se vaatii vielä brittiparlamentin hyväksynnän. On yhä mahdollista, että Novita joutuisi maksamaan tullimaksuja tulevaisuudessa. Huolena on myös kuljetuksien viivästyminen.

Olemme ottaneet suuret valmiusvarastot. Lisäksi olemme yhdessä kuljetusliikkeiden kanssa käyneet eri skenaarioita läpi. Olemme hyvin valmistautuneita mitä tahansa tapahtuukaan.

Daniela Yrjö-Koskinen, toimitusjohtaja

Brittiparlamentissa äänestetään lauantaina erosopimuksesta. Novitalla toivotaan, että Britannia säilyisi osana EU:n vapaakauppa-aluetta.

Tunteet ovat vaihdelleet vuoristoradan lailla epätoivosta varovaiseen optimismiin. Toivomme todella, että vältymme kovalta brexitiltä.

Daniela Yrjö-Koskinen, toimitusjohtaja

Novita on myynyt Britanniaan lankaa yli 100 000 euron edestä. Se on vielä pieni osa Novitan kokonaismyynnistä, josta valtaosa tapahtuu Suomessa.

Britannialla on kuitenkin suuri merkitys Novitalle. Sieltä tulee maailman parasta villaa. Näemme myös paljon potentiaalia kasvattaa markkinaosuuttamme siellä.

Daniela Yrjö-Koskinen, toimitusjohtaja

Valmiit langat hehkuvat hyllyllä syksyn ja talven trendisävyissä. Daniela Yrjö-Koskinen luo niihin hellän katseen.

Meillä on Novitalla sanonta, että toivomme parasta, mutta varaudumme pahimpaan. Näin menettelemme myös brexitin suhteen.

Daniela Yrjö-Koskinen, toimitusjohtaja

Tekijät

Teksti ja kuvat

Tiina Karppi

Julkaistu 18.10.2019

Lue seuraavaksi