Häätöjen määrä kasvaa Hämeenlinnassa, mutta kodittomuus on tilastoissa vähäistä – "Täällä ei näy perinteistä asunnottomuutta"

Valtaosa kodittomista viettää yönsä tuttujen ja sukulaisten nurkissa.

asunnottomuus
Asunnoton ihminen hakeaa postiaan poste restante -noutopisteestä Helsingissä.
Suomessa on tilastojen mukaan noin 5 500 asunnotonta.Vesa Marttinen / Yle

Hämeenlinnassa oli viime vuonna 41 asunnotonta, selviää Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) tilastoista (siirryt toiseen palveluun). Eniten asunnottomuutta on Kanta-Hämeessä Riihimäellä.

Tilastot eivät kuitenkaan maalaa tarkkaa tilannekuvaa, sillä moni jää lukujen ulkopuolelle. Asunnottomat eivät ole ainoastaan siltojen alla ja rappukäytävissä nukkuvia.

– Hämeenlinnassa ei näy perinteistä asunnottomuutta. Täällä asunnottomat ovat usein tuttavien tai sukulaisten luona asuvia, kertoo A-klinikan palveluesimies Henri Sipilä.

Ilmiö on sama koko maassa. ARA:n mukaan Suomessa on noin 5 500 koditonta. Heistä valtaosa majoittuu sukulaisten ja tuttavien luona. Tätä ryhmää on kuitenkin vaikea tavoittaa, ja todellinen luku lienee suurempi.

Avun hakemista viivytellään

Asuntohäätöjen määrä kasvaa Hämeenlinnassa, kertoo kaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja Jukka Lindberg.

– Häädöt johtuvat usein velkaantumisesta ja päihdeongelmista tai odottamattomista tapahtumista elämässä.

Kaupunki on aloittanut Hämeenlinnan Asunnot Oy:n kanssa yhteistyön vuokrarästien ja häätöjen välttämiseksi.

A-klinikan Henri Sipilä kokee, että Hämeenlinnassa on hyvät mahdollisuudet auttaa asunnottomaksi jäänyttä, kunhan hän hakee apua.

– Täällä on ongelmana se, että asunnottomat eivät mielenterveys- tai päihdeongelmien takia osaa hakea apua, vaikka se olisi miten matalan kynnyksen takana.

Kohtuuhintaisia asuntoja tarjoavan Y-säätiön toimitusjohtaja Juha Kaakinen tietää, että avun hakeminen on monelle vaikea paikka.

– Varsinkin naisten tiedetään viivyttelevän avun hakemisesta, jos asunnottomuus uhkaa tai henkilö on jo joutunut vaille asuntoa.

Suomi on asunnottomuuden mallimaa

Suomi on ainoa maa Euroopassa, jossa asunnottomuus on käännetty laskuun. Sen taustalla on toimintamalli, jossa kodittomille pyritään järjestämään tilapäisen majoituksen sijaan pysyviä vuokra-asuntoja ja tukea.

Suomen asunnottomuus on tilastollisesti niin vähäistä, että muut maat hakevat täältä mallia.

Perjantain vastaisena yönä vietetään valtakunnallista Asunnottomien yötä. Tapahtuman teemana on tänä vuonna naisten asunnottomuus.

Yle kertoi 28-vuotiaasta Sarasta, joka on elänyt yli viisi vuotta ilman kotia.