Etlan Kangasharju brexitistä: Erittäin hyvä uutinen EU:lle ja Suomelle – "Epävarmuus hälvenee sovun myötä"

Kangasharjun mukaan Britannian poistuminen ei enää aiheuta suuria häiriöitä elinkeinoelämälle.

Brexit
Aki Kangasharju
Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju ei näe vielä Brexit-sovun syntyä, kun se vaatii vielä päätöksen brittiparlamentista.Mikko Koski / Yle

Brexit-sovun syntyminen on tuo kauan odotetun hyvän uutisen Euroopan unionille ja Suomen elinkeinoelämälle, arvioi Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Aki Kangasharju.

Kangasharju ei uskalla kuitenkaan vielä toivoa lopullista sopua ennen EU:n ja brittiparlamentin päätöksiä uudesta sopimuksesta. Sopu herättää Kangasharjussa uutta toivoa brexit-kysymyksen ratkaisusta, samalla hän epäilee sopimuksen läpimenomahdollisuuksia Britannian parlamentissa.

EU:n puolelta Kangasharju näkee halun saada sopu pois päiväjärjestyksestä. Tarvittaessa Britannialle myönnetään lisäaikaa sovun tekemiseen, jos nyt solmittu sopimus ei toteudu.

Hyvä asia Suomelle

Suomen elinkeinoelämän kannalta tilanne ei ole muuttunut viime kesästä, jolloin Britannian äkkilähdön uhka EU:sta ja sen mukanaan tuoma markkinahäiriö poistuivat.

– Tämä on käytännössä sama diili pienillä muutoksilla, joiden toivotaan tuovan brittiparlamentin hyväksynnän eikä mahdollista jatkoajan uusia vaaleja.

Ennen lopullista päätöstä markkinat reagoivat Kangasharjun mukaan brexit-uutisten mukana, mutta niiden vaikutukset eivät ulotu Suomeen. Kangasharjun mukaan sopimusehdotuksen Pohjois-Irlannin kohdilla ei ole Suomen kannalta merkitystä.

– Jos diili menee läpi, se auttaa Suomea ja koko Eurooppaa, kun epävarmuus vähän hälvenee.

Kangasharjun mukaan isot yritykset ja monet muutkin yritykset ovat jo tehneet suunnitelmat Britannian poistumisen varalle EU:sta.

– Vähään aikaan ei ole ollut näköpiirissä, että tästä mitään suurta shokkia olisi tulossa euroalueelle tai edes Britanniaan. Kaikki varmaan toivovat, että tämä saadaan pois päiväjärjestyksestä ja voitaisiin EU:ssa miettiä myös unionin kehittämistä.

Lue myös:

Nämä kolme asiaa sinun kannattaa nyt tietää brexitistä

Näin brexit voi vaikuttaa Suomeen ja suomalaisiin – lue kuusi kohtaa, joissa ero näkyy

Jean-Claude Juncker ja Boris Johnson.
Brexit-sopu saatiin aikaan torstaina.