"Ilmapiiri on nyt masentunut ja vihainen." Ylen toimittaja Barcelonassa Maija Salmi vastasi kysymyksiin Katalonian tapahtumista

Kovat vankeustuomiot johtivat mielenosoituksiin. Mikä on tilanne nyt? Maija Salmen vastaukset yleisön kysymyksiin.

Katalonia
Toimittajamme Maija Salmi Barcelonan mellakoiden keskellä 16.10.2019
Toimittajamme Maija Salmi Barcelonan mellakoiden keskellä 16.10.2019
Katalonian itsenäisyyttä vaativat mielenosoittajat marssivat moottoritiellä San Vicenc dels Hortsissa.
Katalonian itsenäisyyttä vaativat mielenosoittajat marssivat moottoritiellä San Vicenc dels Hortsissa.Pau Barrena / AFP

Espanjaan kuuluvan Katalonian itsenäisyysliikkeen johtajille langetetut kovat, jopa yli kymmenen vuoden tuomiot saivat Barcelonan sekaisin.

Viime perjantaina protestit huipentuivat marsseihin ja laajoihin lakkoihin. Barcelonan keskustassa koettiin rajuja yhteenottoja mellakoitsijoiden ja poliisin kesken.

Barcelonassa asuva Ylen toimittaja Maija Salmi raportoi myös uusimmasta mielenosoitusaallosta. Viime viikolla hän joutui itse keskelle kahakkaa, jossa kivet lentelivät ilmassa.

Maija Salmi.
Maija Salmi, Ylen toimittaja Barcelonassa Nella Nuora / YLE

Liikehdinnästä huolimatta ei Katalonian itsenäisyyden tavoittelijoilla ole kaikkien kannatusta. Erään kyselyn mukaan (siirryt toiseen palveluun)sekä itsenäisyyden että Espanjan osana pysymisen takana on runsaat 40 prosenttia katalonialaisista.

Nyt Barcelonassa siivotaan mellakoiden jälkiä. Maija Salmen analyysin katalaanijohtajien tuomioista voit lukea tästä.

Mielenosoituksiin ja mellakoihin johtaneen oikeusprosessin alusta kertova, Ylen Ulkolinjan toimittajan Pertti Pesosen viime vuonna tehdyn dokumentin "Espanjalaisen kosto" voit katsoa tästä.

Kommenttiosasto on nyt suljettu, kuten ennalta ilmoitettiin. Kiitoksia aktiivisuudesta!

Vastauksia on ryhmitelty ja väliotsikoitu kello 1700.

"Ilmapiiri on masentunut ja jopa vihainen"

1. kysymys: – Kuinka paljon viime viikon ja viikonlopun tapahtumat vielä vaikuttavat ihmisten arkeen Barcelonassa? Onko lentokentän toiminta palautunut normaaliksi?

Maija Salmi: – Barcelonassa elämä jatkuu ja kun nyt katson ulos ikkunasta, mellakat tuntuvat kaukaisilta. Protestit kuitenkin jatkuvat ja ne vaikuttavat toki ihmisten arkeen. Yleinen ilmapiiri on ainakin jollain tasolla masentunut ja jopa vihainen. Protestien jälkipyykkiä pestään vielä pitkään ja viikonloppuna nähty väkivalta tulee varmasti jättämään jälkensä kaupungin asukkaisiin.

– Mellakoissa loukkaantui satoja ihmisiä, sekä siviileitä että poliiseita. Tällä hetkellä on ainakin kaksi ihmistä - joista toinen poliisi - edelleen sairaalassa vakavasti loukkaantuneena protestien seurauksena. Myös ilkivalta näkyy muun muassa poltettuina roskiksina ja töhryinä ja graffiteina seinissä. Kaikkialla puhutaan viime viikon tapahtumista ja ihmiset, erityisesti yrittäjät ovat huolissaan protestien vaikutuksesta yritystoimintaan. Jollain tasolla viime viikon tapahtumat vaikuttavat ihan kaikkiin.

– Lentokenttä toimii normaalisti, joitakin lentoja oli vielä viikonloppuna peruttu, ilmeisesti ei enää. Poliiseja on tavanomaista enemmän joka paikassa.

"Kyse on halusta tehdä tehdä pesäeroa"

2. kysymys: – Onko itsenäisyyttä vaativilla konkreettisia vaateita vai onko tavoitteena yksinkertaisesti "haluamme itsenäisyyden"?

Maija Salmi: – Myös itsenäisyyttä haluavien katalaanien joukossa on erilaisia kantoja siihen, miten itsenäisyys tulisi saavuttaa. Kaikki eivät myöskään kannata itsenäisyyttä täysin varauksetta. Itsenäisyyttä suurempi kannatus on sitovalla itsenäisyysäänestyksellä.

3. kysymys: – Espanjassa on käsittääkseni vain Baskimaalla on enemmän itsehallintovaltaa kuin Katalonialla. Tietävätkö katalonialaiset että Katalonialla on eurooppalaisessakin katsannossa aika laaja itsehallinto?

Maija Salmi: – Kyse ei ole pelkästään itsehallinnosta tai sen laajuudesta. Katalonia haluaa irti Espanjasta myös tunneperäisistä syistä. Franco kuritti Kataloniaa rajusti, eikä mikään ESpanjan hallitus ole sen jälkeenkään kohdellut aluetta erityisen rakentavalla tavalla.

– Kun olen keskustellut itsenäisyyttä kannattavien katalaanien kanssa, usein tärkeintä heille tuntuu olevan pesäeron tekeminen Espanjan keskushallintoon. Sitä pidetään Kataloniassa edelleen syrjivänä ja sortavana.

4. kysymys: – Kuka hyötyy koko ajan pahenevasta vastakkainasettelusta?

Maija Salmi: – Hyvä kysymys. Protestien väkivallasta ei hyödy kumpikaan osapuoli. Toki on selvää, että kun kansan katse on kohdistunut Katalonian kriisiin ja levottomuuksiin, esimerkiksi korruptio ja poliitikkojen suhmurointi saa vähemmän palstatilaa.

– Katalonian kriisistä ja vastakkainasettelusta on hyötynyt myös äärioikeistolaiseksi luokiteltu Vox-puolue, joka on viimeisimpien mielipidemittauksissa nostanut kannatustaan. Se voi nousta kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi marraskuun vaaleissa.

Separatistipuolueet ovat riitaisia

5. kysymys: – Missä kunnossa Katalonian paikallishallinto on? Miten paikalliset suhtautuvat siihen?

Maija Salmi: – Paikallishallinto on retuperällä. Itsenäistymistaistelu vaikuttaa päätöksentekoon, ja esimerkiksi budjettia ei ole vieläkään hyväksytty. Lisäksi separatistipuolueilla on pahoja, keskinäisiä erimielisyyksiä muun muassa siitä, miten itsenäisyys tulisi saavuttaa.

Monet paikallisista ovat kyllästyneitä ja huolissaan tilanteesta. Näin myös itsenäisyyttä kannattavat katalaanit.

6. kysymys: – Miten Katalaanien johtaja Quim Torra linjautuu poliittisesti? Pitääkö paikkansa, että Torra on esitettänyt rasistisia ja ulkomaalaisvihamielisiä lausuntoja?

Maija Salmi: – Quim Torra on radikaali separatisti, joka ehdotti viime viikolla uutta kansanäänestystä itsenäisyydestä, vaikka ehdotus ei kerännyt kannatusta. Hänellä on muutenkin hieman sooloilijan maine.

– Torra on lisäksi esittänyt lausuntoja, joita voidaan pitää vihamielisinä, ehkä jopa rasistisina espanjalaisia kohtaan. Myöhemmin hän on tosin pehmittänyt sanomisiaan, ja todennut pitävänsä Katalonian ulkopuolisia espanjalaisia "veljeskansana".

Työttömyyttä ja näköalattomuutta

7. kysymys: – Nyt mellakoitsijat näyttävät olevan pääasiassa nuoria. Johtuuko tyytymättömyys poliittisista syistä vai onko esimerkiksi työttömyys taustalla?

Maija Salmi: – Varmasti nuorten osuuteen vaikuttaa myös jonkinlainen näköalattomuus. Koko Espanjassa esimerkiksi nuorisotyöttömyys on suurin ongelma, ja yhteiskunnan ongelmat toki ruokkivat kaikenlaista anarkiaa etenkin, kun taustalla on tyytymättömyys poliittiseen tilanteeseen.

Vauras Katalonia haluaa omilleen

8. kysymys: – Mihin perustuu Katalonian itsehallinto? Joutuuko Katalonia silti maksamaan valtiolle rahaa eli toimiiko tämä alue muun maan rahoittajana?

Maija Salmi: – Espanjassa on lukuisia itsehallintoalueita, ja niillä kaikilla on oma kulttuurinsa ja ominaispiirteensä. Katalonian tilanne on siinä mielessä erilainen, koska se on selkeästi vauraampi kuin muut. Itsenäisyysliikkeen mielestä vauras Katalonian maakunta rahoittaa veroillaan Madridin kautta liikaa Espanjan köyhempiä alueita.

– Itsenäistymistä kannattavien mukaan Katalonia on oma valtionsa, jolla on oma kulttuuri ja historia.

Vaali uhmasi Espanjan perustuslakia

9. kysymys: – Onko jokin syy siihen miksi Espanjalle tuntuu olevan niin vaikeata sallia alueidensa itsenäistymistä tai edes autonomian laajentamista? Onko kyse imperialistisesta ajatusmallista, rahasta vai siitä, että Kataloniaan on jo asutettu runsaasti ei-katalaaneja?

Maija Salmi: – Syitä on monia, mutta itsenäisyysäänestyksen järjestäminen on vastoin Espanjan perustuslakia eikä lakia ole haluttu muuttaa.

– Jo vuonna 2014 Kataloniassa järjestettiin symbolinen kansanäänestys. Tuolloin neljä viidestä äänesti itsenäisyyden puolesta, mutta äänestysaktiivisuus oli matala eikä äänestyksellä tosiaan ollut kuin symbolinen merkitys.

Onko tavoitteena tasavalta?

10. kysymys: – Miten paljon Katalonian irtiotto Espanjasta johtuu siitä, että Espanja on kuningaskunta - jossa on ollut kaikenmoisia hämäriä ongelmia - kun taas Katalonia on aina ollut tasavalllan kannalla?

Maija Salmi: – Katalaanit ovat paitsi historiansa myös kulttuurinsa vuoksi hyvin erilaisia kuin espanjalaiset. Itsenäisyyttä kannattavat katalaanit puhuvat Espanjasta usein taantumuksellisena monarkiana, jossa korruptoituneet poliitikot ryöstävät kansaansa.

– Katalaanit ovat aina olleet enemmän tasavaltalaisia, mutta korruption suhteen hekään eivät saa puhtaita papereita. Korruptio ja mainitsemasi hämärät ongelmat ovat siis ongelmia myös Kataloniassa.

"Kovat tuomiot ovat varoitus"

11. kysymys: – Tuomiot ovat suhteellisen kovat. Johtuuko tämä siitä että Katalonialla on aiemmin ollut kähinää emämaan kanssa - onko se jopa yrittänyt itsenäistyä aiemminkin?

Maija Salmi: – Itsenäisyysmieliset pitävät tuomioita poliittisina juurikin siksi, että heidän mielestään kovat tuomiot ovat varoitus siitä, mitä itsenäistymispyrkimyksistä seuraa.

– On totta, että ne ovat rangaistusasteikon yläpäässä niistä rikoksista, joista itsenäisyysjohtajat tuomittiin. Lisäksi suuri osa tuomituista oli lähes kaksi vuotta tutkintavankeudessa ennen kuin tuomiot tulivat.

"Enemmän tunnetta kuin järkeä"

12. kysymys: Voisiko Katalonian itsenäisyys johtaa sen eroon myös Natosta ja EU:sta, mitä vasemmistolainen CUP-puolue tavoittelee? Voisiko katalonialainen nationalismi levitä esimerkiksi Ranskan katalaaninkielisille alueille?

Maija Salmi: – Tuntuu siltä, että harva edes poliitikoista on tosissaan varautunut siihen, että Katalonia itsenäistyisi Espanjasta. Jos Katalonia kuitenkin irtaantuisi Espanjasta, ei se tietenkään olisi automaattisesti enää myöskään EU:ssa tai Natossa.

– CUP-puolue ajaa aktiivisesti Katalonian itsenäisyyttä. Se on ollut myös yksipuolisen itsenäisyysjulistuksen kannalla. Kun Torra viime viikolla ehdotti uuden itsenäisyysäänestyksen järjestämistä, CUP kuitenkin vastusti sitä. Puolueen mukaan Katalonia ei voi julistautua yksipuolisesti itsenäiseksi ainakaan Torran johdolla. CUP kuvaa itseään antikapitalistiseksi puolueeksi ja se vastustaa myös EU:ta ja Natoa.

– Itsenäisyysliike perustuu nykyisellään mielestäni ylipäätään enemmän tunteelle kuin järjelle. On vaikea sanoa, mitkä seuraukset muualla Euroopassa todella olisivat, jos Katalonia itsenäistyisi, mutta tuskin se ainakaan hidastaisi separatistista liikehdintää muualla Euroopassa.

Espanjan oikeisto hyötyy

13. kysymys: – Espanjassa on parlamenttivaalit marraskuussa. Nyt näyttää siltä että Barcelonan mellakat satavat suoraan äärioikeiston laariin. Viime kyselyissä Vox on jo Espanjan kolmanneksi suurin puolue. Onko Madridin hallitus tilanteen tasalla? Miten se voisi rauhoittaa mielialoja ja hillitä Voxin kasvua?

Maija Salmi: – Barcelonan mellakat satavat äärioikeistolaisen Voxin lisäksi myös oikeistolaisen PP:n laariin. Virkaatekevän pääministerin Pedro Sánchezin sosialisteilla oli mahdollisuus muodostaa koalitiohallitus vasemmistolaisen Podemos-puolueen kanssa, mutta Sanchez totesi, että " ei olisi kyennyt nukkumaan kunnolla, jos hän olisi ottanut Podemosin hallitukseen". Tuloksena uudet vaalit ja oikeiston nousu.

– Sánchez tuskin tajusi vielä tuolloin, että tilanne muuttuisi näin radikaalisti kuin se gallupien mukaan on muuttunut. Nyt on liian myöhäistä painaa jarrua. Uskon, että Barcelonan mellakoiden rajuus tuli myös poliitikoille yllätyksenä. Espanjalaiset ovat kyllästyneitä jo vuosia jatkuneeseen Katalonian kriisiin ja oikeisto tarjoaa rajumpia keinoja sen ratkaisemiseksi kuin Sánchez tai vasemmisto on tarjonnut.

– On kuitenkin täysin mahdollista, että Voxin kannatus vielä laskee, jos ja kun tilanne Barcelonassa rauhoittuu. Oikeistopuolue PP sen sijaan kasvattaa varmasti kannatustaan marraskuun vaaleissa.