1. yle.fi
  2. Uutiset

Kymmenen pohjoisirlantilaista kansanedustajaa, jotka voivat kaataa uuden brexit-sopimuksen – Millainen puolue DUP on ja mitä se ajaa?

Unionistit eivät voi hyväksyä brexit-sopimusta, joka puskee Pohjois-Irlantia kauemmas muusta Britanniasta.

Brexit
Pohjois-Irlannin demokraattisen unionistipuolueen johtaja Arlene Foster.
DUP:n johtajaa Arlene Fosteria kuvataan brittimediassa käytännönläheiseksi mutta toisaalta myös itsepäiseksi poliitikoksi.Facundo Arrizabalaga / EPA

Pohjois-Irlannin demokraattinen unionistipuolue DUP on ilmoittanut, että se ei tue Britannian ja EU:n uutta brexit-sopimusta.

DUP on ollut ensin entisen pääministerin Theresa Mayn ja nyt pääministeri Boris Johnsonin konservatiivisen vähemmistöhallituksen tukena Britannian parlamentissa.

Puolueen kymmenen kansanedustajan ääniä pidetään ratkaisevan tärkeinä, jotta Johnson voisi saada uudelle sopimukselle parlamentin hyväksynnän.

Parlamentin on määrä äänestää sopimuksesta lauantaina.

Mikä puolue DUP on?

DUP on Pohjois-Irlannissa toimiva unionistipuolue, joka haluaa Pohjois-Irlannin pysyvän tiiviisti osana Britanniaa.

Se perustettiin Pohjois-Irlannin levottomuuksien aikaan vuonna 1971. Ensimmäiset 37 vuotta sitä johti kovan linjan protestanttipappi Ian Paisley.

Nykyään johtajana toimii 49-vuotias oikeustieteen kandidaatti ja poliitikko Arlene Foster.

Pohjois-Irlannin demokraattisen unionistipuolueen johtaja Nigel Dodds.
Nigel Dodds on DUP:n kakkosmies ja yksi puolueen kymmenestä kansanedustajasta.Will Oliver / EPA

Nimellisesti puolue hallitsee Pohjois-Irlantia yhdessä tasavaltalaispuolue Sinn Feinin kanssa, vuonna 1998 solmitun pitkänperjantain rauhansopimuksen vallanjakojärjestelyn mukaisesti.

Pohjois-Irlannin aluehallintoelin eli niin kutsuttu Stormontin kansalliskokous ei kuitenkaan ole kokoontunut yli kahteen vuoteen. Syynä on DUP:n ja Sinn Feinin syvä luottamuspula.

Miksi puolueella on niin paljon valtaa?

Taustalla on pääministeri Mayn kärsimä tappio vuoden 2017 parlamenttivaaleissa. Konservatiivipuolue ei saanut enemmistöä parlamenttiin, joten se tarvitsi tukipuolueen.

DUP teki Mayn kanssa sopimuksen, jossa se lupasi tukea hallituksen esityksiä. Samalla se sai käytännössä veto-oikeuden hallituksen käymiin brexit-neuvotteluihin.

Sopimus on pysynyt voimassa Johnsonin noustua pääministeriksi Mayn tilalle.

Johnsonin pääministerikaudella konservatiivien rivit parlamentissa ovat harventuneet entisestään Johnsonin toimintaa vastustaneiden kansanedustajan lähdettyä puolueesta, joten DUP:n merkitys on aiempaa suurempi.

DUP:n kannanotot ovat ainakin aiemmin vaikuttaneet myös brexit-mielisten konservatiivien – niin sanottujen brexiteerien – äänestyspäätöksiin.

Mitä asioita se ajaa?

DUP on unionistipuolue, eli se haluaa säilyttää mahdollisimman tiiviin siteen – unionin – Britannian ja Pohjois-Irlannin välillä. Puolue näkee itsensä brittiläisyyden ja protestantisen kulttuurin puolustajana irlantilaista nationalismia vastaan.

Se oli ainoa poliittinen ryhmittymä Pohjois-Irlannissa, joka vastusti kolme vuosikymmentä kestäneet levottomuudet lopettanutta pitkänperjantain sopimusta.

DUP:ta on kuvattu oikeistolaiseksi ja konservatiiviseksi. Se ei hyväksy Pohjois-Irlannin tiukan aborttilain höllentämistä eikä samaa sukupuolta olevien avioliittoja.

Ennen vuoden 2016 brexit-kansanäänestyksessä puolue kampajoi voimakkaasti EU-eron puolesta. Brexitistä se on siis eri mieltä kuin pohjoisirlantilaisten enemmistö: 56 prosenttia olisi nimittäin halunnut pysyä EU:n jäsenenä.

Puolueen johtaja Arlene Foster on sanonut useasti, ettei kannata kovaa rajaa Irlannin ja Pohjois-Irlannin välille. Mutta tärkeintä puolueelle kuitenkin on, että Pohjois-Irlanti pysyy kiinteänä osana muuta Britanniaa sekä poliittisesti että taloudellisesti.

DUP:n kanta onkin vaikeuttanut suuresti sekä Mayn että nyt Johnsonin brexit-neuvotteluja.

Entä millainen ihminen on Arlene Foster?

Vuonna 1970 syntynyt Foster eli lapsuutensa ja nuoruutensa Pohjois-Irlannin levottomuuksien keskellä.

Hän on kotoisin Fermanaghin rajamaakunnasta, jossa Fosterien kaltaiset protestanttiperheet tunsivat elävänsä Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n saartamana.

The Guardian-lehden (siirryt toiseen palveluun)mukaan Fosterin isää, osa-aikaista poliisia, ammuttiin perheen kotialon pihalla. Foster on kertonut nähneensä, kuinka hänen isänsä konttasi sisään pää verta vuotaen.

Kymmenen vuotta myöhemmin hän matkusti bussissa, johon IRA teki pommi-iskun. Hänen vieressään istunut tyttö loukkaantui vakavasti.

Brittimediassa Fosteria on kuvattu käytännölliseksi, lämpimäksi ja jalat maassa pitäväksi ihmiseksi. Mutta toisaalta myös kömpelöksi ja itsepäiseksi poliitikoksi, jonka joustamattomuus oli yksi suuri syy Pohjois-Irlannin yhteishallinnon romahtamiseen vuonna 2017.

On siis vaikea sanoa, onko Fosterin johtama DUP valmis kompromisseihin brexit-sopimuksen läpiviemiseksi parlamentissa.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi