Kahdeksan kerrosta puun tuntua ja tuoksua – Lapin ensimmäinen iso asuinpuukerrostalo Kelo kiehtoo

Opiskelija-asunnoiksi tehty puukerrostalo valmistui Rovaniemelle kesällä. Ensivaikutelmat ovat tyytyväisiä.

puurakennukset
Domus Arctican puukerrostalo Kelo. Rovaniemi, Rantavitikka 10.10.2019
Domus Arctican puukerrostalo Kelo. Rovaniemi, Rantavitikka 10.10.2019 Jarmo Honkanen / Yle

Kelonharmaa värikkäiden pikkuikkunoiden kirjoma kahdeksankerroksinen talo komeilee Rovaniemen Rantavitikalla Lapin yliopiston naapurissa.

Talon nimi on DAS Kelo. Nimeen DAS tulee siitä, että rakennus on Rovaniemen opiskelija-asuntosäätiö Domus Arctican eli DAS:in vuokratalo opiskelijoille.

Kelo on Rovaniemen ja Lapin ensimmäinen näin suuri asuinpuukerrostalo. Koko Suomessakin on vasta alle sata puusta tehtyä asuinkerrostaloa.

Ensimmäiset asukkaat Kelo sai tänä syksynä. Yksi heistä on matkailun ja kulttuurin opiskelija Amanda Landström Lapin yliopistosta.

– Tiedän että tämä on juuri vasta valmistunut ja todella energiatehokas, ja että tässä on haettu yhteisöllisyyttä ja jakamistaloutta. Minun mielestäni tämä on onnistunut ja ihana puun tuoksu täällä ainakin on, Amanda Landström kuvailee ensivaikutelmiaan.

Syksyllä Keloon muuttaneen Landströmin mukaan talossa on hyvä äänieristys ja se on lämmin. Erityispiirteenä ovat sprinklerit, joita on runsaasti asunnoissa, käytävissä ja muissa tiloissa.

Kelon alakerrassa on yhteinen kerhohuone keittiöineen ja vieressä pyykkitupa.
Kelon alakerrassa on yhteinen kerhohuone keittiöineen ja vieressä pyykkitupa. Jarmo Honkanen / Yle

Puun kuulee ja haistaa

Amanda Landströn antaa kehuja myös kahdeksannen kerroksen näköalasaunalle parvekkeineen. Ainoa moite koskee pihan lajitteluroskista, joka on toistaiseksi tyhjennetty liian harvoin.

Alakerrassa on pyykkitupa, jossa on pesukone erikseen myös hajusteettomalle pesuaineelle. Pesulan vieressä on kerhohuone, jossa on täysin varusteltu keittiö ja ruokapöytä tuoleineen. Täällä voi harjoittaa yhteisöllisyyttä ja jakamistaloutta kokkaamalla yhdessä herkkuaterioita.

Kelossa on yli sata asuntoa, jotka ovat kaikki yksiöitä. Jokainen yksiö muodostui Kuhmossa talotehtaalla asuinvalmiiksi sisustetusta ja varustellusta moduulista. Moduulit pinottiin ja pultattiin toisiinsa ja Kelon rakenteisiin.

Puutalon tuntua on aistittavissa juuri tuoksussa ja myös akustiikassa rappukäytävässä ja myös asunnoissa. Portaan raput ovat vaaleaksi kyllästettyä liimapuuta ja jo värjäytyneet kenkien mukana tulevasta aineksesta. Ehkä tavoitteena on patinoituminen ajan saatossa.

Oikeustieteen opiskelija Eemil Nuuttila asuu puutalon kuudennessa kerroksessa.

– Kyllä se mielikuvatasolla on ihan hauska ajatus. Ei sitä tässä arjessa paljoa huomaa, että mistä tämä on rakennettu, mutta on kiva tietää että sitoo hiiltä ja on muutenkin rakennettu suhteellisen edistyksellisellä ja ympäristöystävällisellä menetelmillä, toteaa kolmatta vuotta lakia lukeva Nuuttila.

Hiilijalanjälkeä Kelossa pienennetään muun muassa katolla olevilla aurinkopaneeleilla ja viemäriveden lämmön talteenotolla.

DAS voi rakentaa lisää puusta

Domus Arctica -säätiötä kiinnostaa myös jatkossa puurakentaminen. DAS Kelosta haetaan säätiön hallituksen puheenjohtajan Lasse Kontiolan mukaan kokemuksia.

– Puurakentaminen kiinnostaa edelleen ja tutkimme hankevaihtoehtoja tuleville vuosille, Kontiola sanoo.

Säätiö on Kontiolan mukaan kiinnostunut Rantavitikan ja keskustan alueista. Hänen mukaansa keskustan alueeseen voidaan laskea myös aseman seutu.

Lapin ensmmäinen asuinpuukerrostalo Kelo valmistui kesällä 2019 Rovaniemiemen Rantavitikalle.
Lapin ensmmäinen asuinpuukerrostalo Kelo valmistui kesällä 2019 Rovaniemiemen Rantavitikalle. Tapani Leisti / Yle

Kelon on suunnitellut arkkitehti Aaro Artto. Hänen töitään Rovaniemellä ovat myös Puupalkinnon 2011 saanut Metsähallituksen toimitalo Pilke ja arkkitehtuurin Finlandialla 2016 palkittu keskuskentän katsomo Railo.

Kelo on asiantuntijaraadin valitsemana yksi neljästätoista ehdolla tämän vuoden Puupalkinnon saajaksi. Voittaja selviää marraskuun lopulla Puupäivillä Helsingissä.

Keskustele aiheesta kello 22 saakka.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).