Analyysi: Vaikka EU ja britit sopivat erosta, lokakuun loppua kohti mennään paksussa sumussa

Kaikki vaihtoehdot ovat yhä mahdollisia – siirtymäaika, jatkoaika ja kova ero.

Brexit
Boris Johnson
Pääministeri Boris Johnson sai neuvoteltua uuden EU-erosopimuksen, mutta sen läpimeno Britannian parlamentissa ei näytä helpolta.Isabel Infantes / AFP

Britannian mahdolliseen eropäivään on tasan kaksi viikkoa. EU ja britit ovat nyt tilanteessa, jota nimenomaan piti välttää. On yhä paksun sumun peitossa, mitä Englannin kanaalin toisella puolella kahden viikon päästä tapahtuu.

Jos EU olisi järjestelmä, jolla on selkäranka, viime viikkojen ja päivien neuvotteluja brittien kanssa ei olisi ylipäätään käyty.

– Tästä ei neuvotella. Erosopimuksessa ei ole enää neuvotteluvaraa, Ylen uutiset kertoi EU-neuvottelulähteisiin vedoten vajaa vuosi sitten.

EU-maat kuitenkin päätyivät neuvottelemaan Britannian pääministerin Boris Johnsonin kanssa, mutkikasta reittiä.

Sopimus, jota ei edes pitänyt syntyä

Peli koveni reilu viikko sitten, kun britit alkoivat toden teolla vaatia uusia sopimusneuvotteluja.

Britit vyöryttivät syytä EU-erosta muiden EU-maiden niskaan. Britannian hallitus halusi luoda vaikutelman, että he tekevät kaikkensa estääkseen sopimuksettoman eron, kun taas EU on jäykkä ja ajaa periksiantamattomuudellaan Britanniaa kohti eroa.

Kahdenvälisissä neuvotteluissaan Britannia ja Irlanti löysivät oljenkorren, joka kelpasi myös muille unionimaille. Se oli reitti uusiin neuvotteluihin.

Tänään EU-komissio ja Britannian hallituksen edustajat saivat sovittua uudesta järjestelystä, joka osapuolten mielestä takaa, ettei Irlannin ja Pohjois-Irlannin väliin pystytetä saarta rikkovaa rajaa. Se korvaisi Theresa Mayn hallituksen ja EU:n sopimuksessa ehdotetun järjestelyn, joka olisi pitänyt Britannian EU:n tulliliiton jäsenenä. Tulliliitto ei kelvannut brittiparlamentille eikä Johnsonille.

Sopimuksen syväanalyysiä on vaikea tehdä. EU-lähteiden mukaan se on kuitenkin tehty niin huolellisesti, että lakiteknisiä ongelmia siitä tuskin paljastuu. Samalla unioni sai osoitettua, että se teki kaikkensa eron estämiseksi. Unionin päässä sopimus pitää käyttää vielä EU-parlamentin hyväksyttävänä.

Pohjois-Irlanti on vastakarvaan

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että brittien EU-ero olisi tällä selvä.

Esteenä sopimuksen hyväksymiselle näyttää olevan pohjoisirlantilainen DUP-puolue, jonka tuen Johnsonin hallitus tarvinnee saadakseen sopimuksen hyväksytyksi Britannian parlamentissa.

Unionistipuolueen mielestä sopimus ei ole Pohjois-Irlannin talouden ja unionin kannalta hyvä.

Myös oppositio, työväenpuolueen johdolla, vastustaa sopimuksen hyväksymistä. Vaikka oppositiossa on myös EU-eron kannattajia, se ei halua Johnsonin hallituksen tukijaksi. Hajaääniä saattaa ropista.

Mitä voisi tapahtua lokakuun lopussa?

On ainakin kolme vaihtoehtoja, mitä Britannian ja EU:n välillä kuun lopussa voi tapahtua.

Yksi mahdollisuus on, että Johnsonin sopimus hyväksytään brittiparlamentissa. Siinä tapauksessa Britannia eroaisi unionista lokakuun lopussa.

Edessä olisi kuitenkin siirtymäaika, jolloin britit noudattaisivat yhä EU:n sääntöjä ja maksaisivat jäsenmaksunsa unionille. Jos eropäätös alkaisi siirtymäaikana kaduttaa, eron peruminen olisi todennäköisesti työlästä.

Toinen vaihtoehto on, että brittiparlamentti hylkäisi Johnsonin sopimusehdotuksen ja Britannia eroaisi unionista kuun lopussa ilman sopimusta. Tämä niin sanottu kova brexit olisi isku Britannian ja EU:n taloudelle ja voisi johtaa ennakoimattomiin tilanteisiin. Ongelmia voisi olla esimerkiksi rajoilla, lentoliikenteessä ja lääkkeiden saamisessa.

Kolmas vaihtoehto on, että brittiparlamentti hylkää Johnsonin ehdotuksen tai ehdotus ei jostain syystä päädy lauantaiksi sunniteltuun äänestykseen. Vaikka pääministeri Boris Johnson on sanonut makaavansa mielummin kuolleena katuojassa kuin pyytävänsä jatkoaikaa, jatkoajalle voidaan silti päätyä.

Jos Britannia jää unioniin jatkoajalle, edessä voivat hyvin olla uudet vaalit tai uusi kansanäänestys.

Tilaa luovalle ratkaisulle?

Britannian parlamentti päättii syyskuussa, että lisäaikaa on pyydettävä, jos sopimus ei ole parlamentissa hyväksyttynä 19. lokakuuta.

Vaikka EU:n ja Britannian tänään neuvottelema sopimus ei sellaisenaan toteutuisi, se voi kuitenkin antaa eväät sovun etsimiseen. Siihen kannustaisi kovan eron uhka.

Brexitin erikoisen historian aikana on osoittautunut, että aina voi ilmaantua vielä jokin muu vaihtoehto. Lopputulos on, että marraskuun ensimmäisenä päivänä britit ovat tai eivät ole unionin jäseniä.

Lue myös:

Brexitin taustalla vuosikymmenten Eurooppa-inho: Jo 40 vuotta sitten Britannian pääministeri ilmoitti haluavansa rahansa takaisin