1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Meksikolaiset huumekartellit

Raskas tulitaistelu seisautti suurkaupungin Meksikossa – Poliisi pidätti "El Chapon" pojan, mutta vapautti hänet kansalaisten suojelemiseksi

Sinaloa-kartelli on yksi suurimmista tekijöistä Yhdysvaltain ja Meksikon välisessä huumekaupassa.

Raskas tulitaistelu seisautti suurkaupungin Meksikossa
Raskas tulitaistelu seisautti suurkaupungin Meksikossa

Meksikossa käytiin raskas tulitaistelu, joka seisautti uutistoimisto AFP:n toimittajan mukaan 750 000 asukkaan Culiacánin kaupungin elämän täysin.

Paikallisviranomaisten mukaan tulitaistelu liittyy pahamaineisen meksikolaisen huumeparonin Joaquín "El Chapo" Guzmánin pojan Ovidio Guzmán Lópezin pidätykseen.

Myöhemmin Meksikon turvallisuusministeri Alfonso Durazo kertoi uutistoimisto Reutersille, että Guzmán López päästettiin vapaaksi.

Osana tulitaistelua Meksikon poliisi kertoo useiden vankien päässeen pakenemaan.

Guzmán Lópezin uskotaan nousseen Sinaloa-huumekartellin johtoon "El Chapon" pidätyksen jälkeen.

Sinaloa-kartelli on yksi suurimmista tekijöistä Yhdysvaltain ja Meksikon välisessä huumekaupassa. Se on muun muassa salakuljettanut Yhdysvaltoihin tonneittain kokaiinia ja marihuanaa.

Kartellin epäillään syyllistyneen myös lukuisiin muihin rikoksiin, kuten rahanpesuun, kiristykseen ja lukemattomiin murhiin.

"El Chapo" luovutettiin Meksikosta Yhdysvaltoihin vuonna 2017. Hän istuu New Yorkissa sijaitsevassa korkeimman turvaluokituksen vankilassa odottamassa oikeudenkäyntiään.

Heinäkuussa 2015 hän pakeni Meksikon Altiplanon huipputurvallisesta vankilasta 1,5 kilometriä pitkän tunnelin kautta. Sitä ennen hän oli jo kertaalleen paennut vankilasta pyykkikorissa.

Yhdysvallat on nimennyt "El Chapon" maailman vaikutusvaltaisimmaksi huumepomoksi.

Lue myös:

BBC: Son of Mexican drug lord 'El Chapo' captured (siirryt toiseen palveluun)

NY Times: Street Battles Break Out in Culiacán, Mexico, After Attempted Arrest of El Chapo’s Son (siirryt toiseen palveluun)