Kansanpirtillä tanssitaan yli 40 vuoden tauon jälkeen – lavalle houkutellaan konservatorion muusikkoja

Tanssien palauttaminen Kansanpirtille on jo herättänyt reilusti kiinnostusta somessa.

Kansanpirtillä pistetään taas jalalla koreasti. Kuvituskuva. Kuva: Mika Kanerva / Yle

Kajaanin Linnankadulla sijaitseva Kansanpirtti aloittaa tänään taas perinteiset tanssit, joita ei ole talossa järjestetty 40 vuoteen.

Tanssien henkiin herättäminen johtuu siitä, että taloon piti saada elämää ja yhdistykselle rahaa, nyt kun tanssiurheiluseura Casamban pitkä vuokrasopimus on loppunut.

– Piti miettiä, että miten tiloja jatkossa käytetään ja tanssit tuntuivat järkevältä ratkaisulta, sillä talo on aikanaan ollut Kajaanin suosituin tanssipaikka, yhdistysomisteisen Kansanpirtin puheenjohtaja Aki Räisänen kertoo.

Tansseille on Kainuussa ilmeinen kysyntä, sillä paikalliset tanssilavat toimivat vain kesäisin, eikä kunnon sisätanssipaikkaa ole ollut vuosiin.

– Tiedän ihmisiä, jotka ovat kulkeneet Iisalmea myöten tanssimassa. Saa nähdä miten tanssit vetävät väkeä. Jos ihmisiä käy, niin me järjestetään, Räisänen lupaa.

Tanssikansaa on tarkoitus liikuttaa paikallisten muusikkojen voimin. Räisäsen mukaan Kansanpirtillä olisi tarkoitus houkutella esiintyjiksi myös KAO:n konservatorion muusikko-opiskelijoita.

– Keikkamuusikoiksi opiskelevien nuorten olisi päästävä harjoittelemaan ihan oikeisiin olosuhteisiin, ja mikä sen parempi paikka kuin Kansanpirtti. Tätä asiaa voisi tulevaisuudessa kehitellä enemmän, Räisänen pohtii.

Kun ilmoitus tanssikulttuurin virkoamisesta laitettiin Facebookiin, sai julkaisu nopeasti yli 300 tykkäystä ja paljon kommentteja.

– Ihmiset ovat jakaneet muistojaan Kansanpirtiltä. Vähän varttuneempi väki muistaa käyneensä katsomassa Juicea ja Eppuja. Kansanpirtillä kävi aikanaan kaikki suuret nimet, kun Kirka ja kaikki kerkesivät käydä talolla esiintymässä, Räisänen kertoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)