1. yle.fi
  2. Uutiset

Turkin lupaama tulitauko repeili – Turkki aikoo jatkaa hyökkäystä tiistaina

EU-johtajat arvostelivat Turkin toimintaa Syyriassa.

Turkki
Kaksi turkkilaissotilasta tähystämässä.
Turkin puolustusministeriön perjantaina 18.10. julkaisema kuva sotilaista rajakaupunki Tel Abiadissa.Turkin puolustusministeriö / EPA

Turkin eilen Yhdysvaltain varapresidentille Mike Pencelle lupaama tulitauko ei ole pitänyt. Uutistoimistot kertovat pommituksista ja tulituksesta Ras al-Ainin kaupungin lähellä.

Kartta Syyrian ja Turkin rajalta
Turkin ja Syyrian raja-alue, Turkin haluama turvallisuusvyöhykeLeena Luotio / Yle

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kommentoi perjantaina kovin sanoin Turkin lupaamaa tulitaukoa. Hänen mukaansa Turkin hyökkäyksen keskeyttäminen ei ole tulitauko. Tuskin mukaan Turkin tulisi lopettaa täysin operaatio Syyriassa.

– Niin kutsuttu tulitauko ei ole sellainen. Se on vaatimus kurdien antautumisesta, sanoi Tusk.

Myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron kommentoi Syyrian tapahtumia Brysselissä.

– Turkin hyökkäys Syyriaan on hullua. Jos Isis nousee uudestaan, Turkki on vastuussa siitä.

Syyrian tapahtumista Macron syytti myös Natoa ja länsimaita. Hänen mukaansa jatkossa EU:n tulisi ottaa voimakkaampi sotilaallinen rooli myös Lähi-idässä.

Sotaa tarkkaileva Syrian Observatory for Human Rights -järjestö kertoo, että Turkin ilmaisku perjantaina osui Ras al-Ainin kaupungista itään sijaitsevaan Bab al-Kheirin kylään ja iskussa kuoli 14 siviiliä.

Myös kurdien tiedottaja syyttää Turkkia perjantaina alkaneen tulitauon rikkomisesta. Mustefa Balin mukaan Turkki on jatkanut ilmaiskuja ja tykistötulta kurdien alueelle.

Turkki perustamassa 12 tarkkailupistettä

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan kertoi perjantaina, että Turkin kaavailema puskurivyöhyke olisi 440 kilometriä Turkin rajaa pitkin. Sen itäosa päättyisi Turkin suunnitelmissa Irakin rajaan. Erdoğanin mukaan Koillis-Syyriassa ei ole käynnissä yhteenottoja. Turkki aikoo perustaa sille 12 tarkastuspistettä.

Erdoğanin mukaan Syyrian mahdollisiin "virheisiin" reagoidaan vastatoimilla. Hän ei sanonut, mitä virheet tarkoittavat.

Turkin johtajan mukaan 2 miljoonaa pakoilaista voi palata puskurivyöhykkeelle, jos se ylettyy Raqqaan ja Deir al-Zoriin. Niin kutsutusta turvallisuusvyöhykkeestä Turkki aikoo keskustella Venäjän kanssa tiistaina.

Erdoğan toivoi, että Yhdysvallat tukee sen suunnitelmia ja maiden välisissä suhteissa voisi alkaa näin uusi luku. Turkin johtajan mukaan Yhdysvallat on vastuussa siitä, että kurdit vetäytyvät Pohjois-Syyriasta.

Turkki aikoo jatkaa sotatoimia tiistaina, jos tulitaukosopimusta ei sen mielestä noudateta. Erdoğanin mukaan Turkki ei aio jäädä pysyvästi Pohjois-Syyriaan eikä sitä haittaa Syyrian joukot kurdien joukoista tyhjennetyllä alueella.

Turkki syytti kurdeja siitä, että nämä ovat vapauttaneet 750 Isis-taistelijaa. Erdoğanin mukaan heitä olisi saatu kiinni 195.

Ras al-Ain on yksi merkittävimmistä taistelupaikoista Turkin viime viikolla aloittamassa hyökkäyksessä kurdialueelle.

Turkki lupasi eilen keskeyttää sotatoimensa 120 tunnin ajaksi.

Turkki hyökkäsi Syyriaan. Kuvassa näkyy lähellä rajaa sijaitseva syyrialainen Ras-al -Ainin kaupunki hyökkäyksen alkuvaiheessa 10. lokakuuta.
Kuvassa näkyy lähellä rajaa sijaitseva syyrialainen Ras-al -Ainin kaupunki Turkin hyökkäyksen alkuvaiheessa 10. lokakuuta.Sedat Suna / EPA

Trump halusi antaa "lasten" tapella

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoo antaneensa Turkin ja kurdijoukkojen ottaa yhteen, koska osapuolet olivat kuin lapsia, joiden oli tapeltava keskenään.

Trumpin mielestä osapuolet olivat kuin kaksi lasta leikkikentällä ja heidän piti antaa ensin tapella, jotta heidät voi sitten erottaa.

– He taistelivat pari päivää, ja se oli aika rajua, Trump sanoi kannattajilleen Dallasissa pidetyssä kokouksessa.

Trump iloitsi siitä, että pisaraakaan amerikkalaista verta ei vuodatettu. Hän ylisti myös Turkin suostumusta viisipäiväiseen tulitaukoon.

– Tämä on hieno päivä Turkille. Tämä on hieno päivä kurdeille. Tämä on hieno päivä sivilisaatiolle. Tässä tilanteessa kaikki ovat tyytyväisiä, Trump hehkutti.

Erdoğan kertoi perjantaina, että hän oli kertonut Trumpille Turkin hyökkäyksestä puhelinkeskustelussa 6. lokakuuta. Turkin hyökkäys Syyriaan alkoi 9. lokakuuta keskiviikkona.

Amnesty syyttää Turkkia sotarikoksista

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Turkki ja sen liittolaiset ovat syyllistyneet vakaviin sotarikoksiin Pohjois-Syyrian hyökkäyksen aikana.

Amnestyn keräämien tietojen mukaan Turkki ja liittolaiset ovat osoittaneet häpeällistä piittaamattomuutta siviilien hengestä. Amnestyn raportissa selostettiin kurdien Punaisen puolikuun työntekijän kertomaa Turkin ilmaiskun jäljiltä. Isku oli osunut lähelle koulua Salhiyessa, ja työntekijä oli ollut mukana raivaamassa kuolleita koulun raunioista.

– Oli mahdotonta sanoa, olivatko kuolleet poikia vai tyttöjä, koska ruumiit olivat mustia. He olivat kuin hiiltä, työntekijä kertoi.

Turkin liittolaisjoukko syyllistyi myös turkkilaisen poliitikko Hevrin Khalafin ja tämän henkivartijan surmaan, Amnesty totesi.

Lue myös:

Yhdysvaltain varapresidentti: Väkivalta loppuu – Turkki hyväksyi viiden päivän tulitauon Syyriaan

Yle Pohjois-Syyriassa: Katso videolta, kuinka ihmiset pakenevat Turkin ilmaiskuja vain noin kilometrin päässä rajalta

Lähteet: STT, Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi