1. yle.fi
  2. Uutiset

Ambulansseilla on vaikeuksia kuljettaa potilaita keskussairaalaan – Kymenlaakso vetoaa uuden tien saamiseksi Kotkaan

Rahoitusta uuden tieliittymän saamiseksi esitetään hyväksyttäväksi jo tänä vuonna, jotta suunnitelmat eivät vanhenisi.

tieverkot
Ambulanssi ajaa valtatiellä 15.
Kouvolan ja Kotkan välillä liikkuu arkisin jopa 10 000 ajoneuvoa.Pyry Sarkiola / Yle

Kymenlaakso vetoaa valtioon, jotta pitkään jatkuneet ongelmat ambulanssikuljetuksissa saataisiin kuntoon.

Akuutein ongelma on keskussairaalalle vievä tieliittymä Kotkassa. Pohjoisesta saapuvat ambulanssit joutuvat nykyisin siirtymään valtatieltä sairaalaan vievälle kadulle jo kilometrejä ennen keskussairaalaa. Tämä hidastaa sairaskuljetuksia.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymä Kymsote, Kotkan ja Kouvolan kaupungit sekä maakuntaliitto esittävät, että valtio rahoittaisi keskussairaalalle vievän eritasoliittymän rakentamisen. Vetoomuksessa esitetään, että valtio osoittaisi määrärahat Hyväntuulentien Paimenportin eritasoliittymää varten seuraavassa lisätalousarviossa.

Raskasta liikennettä valtatiellä 15 Kouvolasta Kotkaan
Huonot ohitusmahdollisuudet hidastavat ambulanssien liikkumista valtatie 15:llä Kouvolan ja Kotkan välillä.Tiina Karppi / Yle

Ambulanssien liikkumista vaikeuttavat myös runsas liikenne ja huonot ohitusmahdollisuudet Kouvolan ja Kotkan välisellä valtatie 15:llä.

Vetoomuksessa esitetään myös, että valtio myöntäisi rahaa valtatie 15:n parantamiseen Kotkan ja Kouvolan välille sitten, kun sille laadittu tiesuunnitelma saa lainvoiman. Valtatielle on suunniteltu ohituskaistoja tien turvallisuuden parantamiseksi.

Valtatiellä kulkee arkisin jopa 10 000 ajoneuvoa. Ennusteiden mukaan liikennemäärät kasvavat vuoteen 2040 mennessä noin 20 prosenttia. Sairaalapalveluiden keskittyminen Kotkaan on lisännyt liikennettä.

Lue lisää: Ambulanssit pulassa valtatiellä, jolla ei voi ajaa tarpeeksi kovaa eikä ohittaa muita – pahin vihollinen on aika

Suunnitelma uhkaa vanhentua

Eritasoliittymän rahoitusta esitetään hyväksyttäväksi jo tänä vuonna, ennen kuin Paimenportin liittymän suunnitelmat vanhenevat. Vetoomuksen mukaan tämä voisi lykätä liittymän rakentamista useilla vuosilla. Keskussairaala joutuisi silloin olemaan vuosikausia ilman suoraa yhteyttä valtatielle.

Paimenportin liittymässä on erittäin huonokuntoinen silta, joka ylittää rautatien. Silta on tarkoitus korvata uuteen paikkaan rakennettavalla sillalla osana eritasoliittymää. Jos eritasoliittymää ei rakenneta, nykyinen silta jouduttaisiin korjaamaan pikaisesti. Tämä aiheuttaisi sen, että eritasoliittymän suunnittelu jouduttaisiin aloittamaan uudelleen ja uusittu silta purkamaan myöhemmin.

Kymenlaakson keskussairaalan laajennus valmistuu ensi vuonna. Vetoomuksessa painotetaan, että valtatielle tarvitaan kipeästi suora liittymä valtatielle.

Eritasoliittymä maksaisi valtiolle lähes 15 miljoonaa euroa. Muille osapuolille se maksaisi yhteensä lähes 8 miljoonaa euroa. Kotkan kaupunki on varautunut maksamaan siitä oman osuutensa.

Lue seuraavaksi