Moni hoitaja jättää ruokatauon pitämättä, koska potilas on nälkää tärkeämpi – "Jos hoitaja poistuu ruokatunnilleen, yhteistyö kärsii"

Tehyn tekemän kyselyn ennakkotiedoista selviää, että työntekijän omalle ajalle varattuja ruokatunteja ehditään pitää harvoin.

terveydenhoito
Sairaanhoitaja potilashuoneessa, Uusi lastensairaala, Helsinki, 8.7.2019.
Hoitajan yleistyöaikaan kuuluu puolen tunnin ruokatunti työntekijän omalla ajalla. Samalla se pidentää työpäivää.Jari Kovalainen / Yle

Hoitotyöntekijöillä on vaikeuksia pitää ruokataukoja.

Terveys- ja sosiaalialan ammattijärjestö Tehyn tekeillä olevassa kyselyssä lähes kaikki pääluottamusmiehet ilmoittavat, että taukoja jää pitämättä etenkin päivystys- ja leikkaustehtävissä. Ongelmia on myös vuodeosastoilla, kotihoidossa ja palvelutaloissa.

Ruokatauko jää usein pitämättä siksi, että potilaat ovat tärkeysjärjestyksessä ykkössijalla.

Ongelma on hyvin yleinen koko maassa niin sosiaali- kuin terveyssektorilla kunnissa, kuntayhtymissä ja yliopistosairaaloissa, kertoo Tehyn edunvalvonta-asiantuntija Maija Wilskman. Vain pieni osa vastaajista ilmoittaa, että ruokatauot saadaan aina pidettyä.

Useissa kunnissa, muun muassa Hämeenlinnassa, Tampereella ja Turussa, kaupunkien potilastyötä päivävuoroissa tekevät hoitajat ovat yleistyöajassa.

Yleistyöaikaan kuuluu puolen tunnin ruokatunti työntekijän omalla ajalla. Samalla se pidentää työpäivää. Järjestely hiertää hoitajia, sillä työtehtävistä irrottautuminen voi olla hankalaa.

Hämeenlinnassa kirjelmöity kaupungille

Hämeenlinnalainen sairaanhoitaja Henna Miettinen on yksi heistä, joilla ruokatunti jää lähes päivittäin pitämättä.

– Työmiehet voivat laittaa lapion hiekkaan, mutta me emme voi tehdä niin. Kyllä meidän täytyy hoitaa potilaan asia ensin kuntoon ja sitten vasta lähteä syömään.

Hämeenlinnassa terveydenhuollon hoitohenkilöstö on laajalla rintamalla kirjelmöinyt kaupungille halusta päästä eroon erillisestä ruokatunnista. Tänä vuonna kaupungille on toimitettu kaksi kirjelmää.

– Viesti on edelleen se, että me haluamme ruokailla joustavasti työn ohessa niin kuin se oli aiemmin, toteaa Henna Miettinen.

Tehy-lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) useat kuntatyönantajat ryhtyivät vuoden 2015 jaksotyöuudistuksen yhteydessä siirtämään työntekijöitä jaksotyöajasta yleistyöaikaan.

Sairaanhoitaja Henna Miettinen Hämeeninnassa.
Hämeenlinnalainen sairaanhoitaja Henna Miettinen haluaa ruokatauon sisältyvän työaikaan.Timo Leponiemi / Yle

Hämeenlinnassa hoitohenkilökunta katsoo ruokataukoihin liittyvien ongelmien heikentävän asiakkaiden palvelua ja työhyvinvointia

– Työpäivän keskeyttäminen erillisellä ruokatunnilla haittaa moniammatillista työskentelyä. Osa potilastyötä tekevistä työntekijöistä, esimerkiksi lääkärit, ruokailevat joustavasti työajalla. Jos hoitaja poistuu ruokatunnilleen, yhteistyö kärsii, Miettinen sanoo.

Valtakunnallisesta linjasta ei poiketa

Hämeenlinnan henkilöstö- ja hallintojohtaja Anne Iijalainen vetoaa työaikajärjestelyissä valtakunnalliseen sopimukseen.

– Kun taustalla on kunnallinen ja yleinen virka- ja työehtosopimus, me ei voida niistä asioista poiketa.

Ruokailujärjestelyt voivat nousta esille kevään työehtosopimusneuvotteluissa.

– Jos valtakunnallisella tasolla päästään asiasta yhteisymmärrykseen ja se kirjataan sopimuskirjaan, me tietenkin teemme muutoksen meilläkin. Muutosta pitää siis odottaa vähintään kevääseen saakka, sanoo Iijalainen.

Lahdessa löydettiin kompromissi

Lahdessakin päivävuoroja tekevä hoitohenkilökunta on yleistyöajassa. Runsaan vuoden kestäneiden neuvotteluiden jälkeen ruokataukoasia ratkesi viime vuonna työntekijöiden toivomalla tavalla (siirryt toiseen palveluun) (Etelä-Suomen Sanomat).

– Lahdessa noudatetaan yleistyöaikaa, mutta ruokailu tapahtuu edelleen joustavasti työajalla, iloitsee Lahden kaupungin pääluottamusmies, Tehyn Päivi Manninen.

Turussa kaupunki haastettiin hiljattain käräjille työsopimusrikkomuksesta. Työntekijäpuoli katsoo työnantajan päättäneen yksipuolisesti yleistyöaikaan siirtymisestä. Päätöstä asiaan odotellaan marraskuun lopulla.

Turun yliopistollisen keskussairaalan työntekijöitä ollaan siirtämässä yleistyöaikaan paraikaa, mutta työntekijät ovat jarrutelleet siirtoa.

Päivitetty 24.10.2019 klo 09:43: lisätty tieto, että Tehyn kyselyn tulokset ovat ennakkotietoja.