Syksyn saamelaiskäräjävaaleista tehty neljä oikaisuvaatimusta

Jos vaalien toimittamisessa todetaan lainvastaisuuksia, on vaalitulos oikaistava tai vaalit järjestettävä uudelleen.

Suomen saamelaiskäräjät
Sámediggeválga 2019
Matti Kurkela / Yle

Syksyn saamelaiskäräjävaaleista on tehty neljä oikaisuvaatimusta.

Suomen saamelaiskäräjälain (siirryt toiseen palveluun)40 §:n mukaan äänioikeutettu henkilö voi tehdä vaaleista Saamelaiskäräjien hallitukselle oikaisuvaatimuksen, jos katsoo, että joko vaalilautakunnan päätös vaalien tuloksen vahvistamisesta tai vaalien toimittamiseen liittyvä muu toimenpide on ollut lainvastainen.

Oikaisuvaatimus on tehtävä viimeistään 14 päivän sisällä vaalituloksen vahvistamisesta. Saamelaiskäräjien vaalilautakunta vahvisti saamelaiskäräjävaalien tuloksen 2.10.

Vaalitulos on oikaistava tai vaalit järjestettävä uudelleen

Saamelaiskäräjien hallituksen on käsiteltävä oikaisuvaatimukset kiireellisesti ja viimeistään ennen vuoden loppua.

Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio sanoo, että oikaisuvaatimukset menevät käräjien hallinnolle kiireelliseen valmisteluun ja ne käsitellään mahdollisimman pian käräjien hallituksessa.

– Käsittelypäivämäärä ei ole vielä tiedossa. Jos valitusten käsittely ei onnistu loppusyksylle aikataulutetuissa hallituksen kokouksissa, oikaisuvaatimusten käsittelyä varten järjestetään erillinen kokous.

Sanila-Aikio ei kommentoi oikaisuvaatimusten sisältöä.

Saamelaiskäräjien hallituksen päätökseen voi vielä hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Jos vaalien tulosta koskeva päätös tai muu toimenpide on ollut lainvastainen ja tämä on vaikuttanut vaalien tulokseen, vaalien tulosta on oikaistava. Tällaisessa tapauksessa valtioneuvoston on tarvittaessa määrättävä Saamelaiskäräjien jäsenet ja varajäsenet oikaistun tuloksen mukaisesti.

Jos vaalien tulos ei ole oikaistavissa, vaalit on määrättävä uusittavaksi.

Suomen Saamelaiskäräjien vaalit toimitettiin pääasiassa postiäänestyksenä 2.–30.9. ja vaalien tulos julkaistiin 1.10. Vaalit toimitetaan joka neljäs vuosi. Nyt valitun jäsenistön vuosille 2020–2023 on tarkoitus aloittaa toimintansa järjestäytymiskokouksella alkuvuonna 2020.

Viime vaaleista viisi oikaisuvaatimusta

Myös edellisistä saamelaiskäräjävaaleista syksyllä 2015 tehtiin viisi oikaisuvaatimusta. Kaikki valitukset koskivat 93 henkilöä, jotka korkein hallinto-oikeus hyväksyi Saamelaiskäräjien vaaliluetteloon Saamelaiskäräjien tahtoa vastaan. Vaaliluetteloon kuuluvat henkilöt voivat sekä asettua ehdolle että äänestää saamelaiskäräjävaaleissa.

Saamelaiskäräjien hallitus hyväksyi valitukset ja päätti järjestää uudet vaalit. Korkein hallinto-oikeus kuitenkin päätti, että uusia vaaleja ei järjestetä.

18.10.2019 klo 12.44 Lisätty Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikion kommentti.