1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. näyttelyt

Miltä näytti Lappeenrannassa 1980-luvulla? Etelä-Karjalan museon näyttelyssä pääsee kurkistamaan myös työpaikoille ja koteihin

Esillä on ammattilaisten ottamien valokuvien lisäksi valokuvia lappeenrantalaisten omista albumeista.

näyttelyt
Katunäkymä Lappeenrannan Valtakadulta vuonna 1969.
Lappeenrannan Valtakatu näytti tältä vuonna 1969.Etelä-Karjalan museo

Miten Lappeenrannassa vietettiin vapaa-aikaa 1960-luvulla? Missä käytiin töissä ja miten asuttiin?

Näihin ja moniin muihin lähihistoriaa koskeviin kysymyksiin löytyy vastauksia Etelä-Karjalan museon tuoreimmasta näyttelystä.

Valokuvapainotteisessa näyttelyssä esitellään koteja, työpaikkoja ja kaupunkinäkymiä 50 vuoden ajalta. Vanhimmat kuvat ovat 1940-luvun lopulta ja uusimmat 1990-luvulta.

Lappeenrannan linja-autoasema vuonna 1973.
Lappeenrannan linja-autoasema vuonna 1973. Nyt samalla paikalla on kauppakeskus Galleria.Etelä-Karjalan museo / Matti Uusi-Honko

Näyttelysalissa on valokuvasuurennosten lisäksi esineinteriöörejä- ja vitriinejä sekä digikuvaesityksiä ja filmimateriaalia.

Esillä on muun muassa Kuvapajan, Aarne A. Mikonsaaren, Matti Uusi-Hongon, Pekka V. Virtasen ja Unto Oikkosen valokuvia sekä useiden harrastajavalokuvaajien otoksia.

– Meillä on melkoisen hyvä kattaus. Kuvia on yli neljäsataa, ja eiköhän niihin paljon muistoja liity, sanoo amanuenssi Miikka Kurri Etelä-Karjalan museosta.

Kuvalainoja on saatu Lappeenrannan teknillisen yliopiston arkistosta sekä Lappeenrannan kaupungin nuorisotoimelta ja filmimateriaalia Yleisradiolta.

Näyttely itsessään on Lappeenrannan museoiden omaa tuotantoa.

Näyttelyn aiheiden ja kuvien valintaan on myös osallistunut tavallisista lappeenrantalaisista koottu työryhmä.

Näyttelyn nimi on Taasha myö tavattii, tuutha sie vastakii. Näyttely on avoinna Etelä-Karjalan museossa maaliskuun 8. päivään asti.

Lue seuraavaksi