1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. investoinnit

Pienessä Vaalan kunnassa valmistellaan jätti-investointeja – "Meillä on hyvä vire päällä"

Vaalaan on tulossa uusi vankila, hyvinvointikeskus ja kymmeniä tuulivoimaloita, joista odotetaan miljoonien verotuloja.

Vajaan kolmen tuhannen asukkaan Vaala sijaitsee Pohjois-Pohjanmaan maakunnan itäosassa. Kuvituskuva. Kuva: Timo Nykyri/Yle

Vaala on uuden ajan edessä, kun isot investoinnit etenevät. Kuntaan suunnitellaan parhaillaan uutta vankilaa ja hyvinvointikeskusta. Lisäksi vireillä on kymmenien tuulivoimaloiden hankkeet, jotka toteutuessaan tukevoittaisivat pikkukunnan taloutta tuntuvasti.

– Jos kaikki toteutuisivat, niin kiinteistöveroja kertyisi arviolta noin 2,5 miljoonaa euroa, kunnanjohtaja Miira Raiskila laskeskelee.

Lisäys olisi vajaan 3000 asukkaan Vaalalle valtaisa, sillä kunnan vuotuinen kiinteistöveropotti käytännössä kaksinkertaistuisi nykyisestä 2,7 miljoonasta eurosta.

Vankila muuttaa Pelsosta lähemmäs kuntakeskusta

Tuore kunnanjohtaja Raiskila oli ehtinyt olla toissa talvena noin viikon virassaan, kun valtio ilmoitti Vaalassa pitkään odotetun tiedon Pelson vankilan korvaamisesta uudella vankilalla.

Vankilalle on katsottu uusi paikka kuntakeskuksen tuntumasta, jonne kaavaillaan myös uutta yritysaluetta. Kunnanjohtaja Raiskila toivoo, että vankilan ja noin 80 työntekijän siirtyminen Pelsosta lähemmäs keskustaa lisäisi myös tonttikauppoja ja keskustaajaman vireyttä.

– Tonttien kysyntä on vilkastunut jo muutoinkin, ja ehkä saamme vankilankin työntekijöille tontteja myytyä. Samalla keskustaan saadaan uutta asiakaskuntaa, Raiskila pohdiskelee.

Hyvinvointikeskuksesta päätetään lähikuukausina

Vaalan kunta ilmoitti alkusyksystä, että vanhassa terveysasemassa ei voida jatkaa toimintaa paria vuotta kauempaa pahojen sisäilmaongelmien takia.

Uuden hyvinvointikeskuksen suunnittelu käynnistettiin nopeasti, ja rahoituspäätöskin on tarkoitus tehdä vielä tämän vuoden aikana, kertoo kunnanjohtaja Miira Raiskila.

– Tavoitteena on saada muunneltavissa oleva ja eri tarpeisiin tulevaisuudessa vastaava hyvinvointikeskus. Nyt ollaan vielä suunnitteluvaiheessa, joten kustannuksia ja rahoitusmalleja on vielä vaikea arvioida, Raiskila toteaa.

Pienen patistelun jälkeen kunnanjohtaja toivoo kuitenkin, että kustannukset jäisivät reilusti alle kymmeneen miljoonaan euroon.

Isosta investointisuunnitelmasta huolimatta alle 30-vuotias kunnanjohtaja on tyytyväinen Vaalan tulevaisuuden näkymistä.

– Elämme Vaalassa nyt tärkeitä aikoja, ja kyllä meillä on hyvä vire päällä, Miira Raiskila tuumaa luottavaisesti.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)