1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvafestivaalit

Alkuperäiskansojen elokuvafestivaali Skábmagovat korostaa ensi vuoden ohjelmistossaan yhteyttä maahan – keskiössä Saamen ja Etelä-Amerikan elokuvat

Skábmagovat, suomeksi Kaamoskuvia, järjestetään ensi tammikuussa Inarissa jo 22. kertaa.

elokuvafestivaalit
Skábmagovat 2016
Osa Skábmagovat-festivaalin elokuvista näytetään perinteisesti lumiteatterissa. Kuva on vuoden 2016 festivaalin Revontuliteatterista.Tapio Seppälä / Skábmagovat

Alkuperäiskansojen elokuvafestivaali Skábmagovat, suomeksi Kaamoskuvia, korostaa vuoden 2020 ohjelmassaan juureutumista ja yhteyttä maahan.

Skábmagovat järjestetään Inarin kylässä pohjoisimmassa Suomessa jälleen ensi tammikuussa 23.–26.2020. Festivaali järjestetään jo 22. kertaa.

Skábmagovat-festivaalin ohjelma koostuu perinteisesti saamelaiselokuvien lisäksi jonkin muun alueen tai muiden alkuperäiskansojen tuotannoista. Ensi vuonna festivaaleilla nähdäänkin saamelaiselokuvien lisäksi Etelä-Amerikan, ja erityisesti Perun elokuvia. Festivaalin ohjelmistossa on muun muassa perulainen Oscar-ehdokas, aimarankielinen elokuva Wiñaypacha (eng. Eternity), jonka on ohjannut Óscar Catacora.

Ensi vuoden teemallaan festivaali haluaa painottaa alkuperäiskansojen erityistä luontosuhdetta.

– Kansat, jotka kaikkein eniten huolehtivat luonnosta, joutuvat kärsimään sen pilaamisesta, kuten nyt on käynyt esimerkiksi Amazonin sademetsissä, pohtii festivaalin taiteellinen johtaja Jorma Lehtola.

Jorma Lehtola
Skábmagovat-festivaalin taiteellinen johtaja Jorma Lehtola.Kevin Francett

Skábmagovat-festivaali täytti viime vuonna 20 vuotta. Uutta vuosikymmentä juhlitaan ensi vuonna siten, että elokuvataiteen rinnalle tuodaan myös tanssia, jota nähdään niin elokuvissa kuin festivaalin ulkotapahtumissakin.

Kuten aikaisemminkin, festivaali tarjoaa myös ensi vuonna elokuvien lisäksi monenlaisia oheistapahtumia, kuten keskustelutilaisuuksia ja illanviettoja kaamosklubien muodossa.

Vuoden 2020 festivaaleilla mukana niin tuttuja kuin uusiakin kasvoja

Skábmagovat-festivaalin tuottajana jatkaa Taru Arrela ja taiteellisena johtajana Jorma Lehtola. Ensi vuoden festivaaliorganisaatiota kuitenkin täydentävät uusi apulaistuottaja Anni Koivisto sekä festivaaliassistentti Tiina-Maria Aalto.

Anni Koivisto, Taru Arrela ja Tiina-Maria Aalto.
Skábmagovat-festivaaleja järjestävät apulaistuottaja Anni Koivisto (vas.), tuottaja Taru Arrela ja festivaaliassistentti Tiina-Maria Aalto.Tomi Lampinen

Tuottaja Taru Arrela iloitsee työryhmästä, jolla on sekä vankkaa kokemusta että myös paljon uusia ajatuksia.

– Toivon, että pystymme järjestämään kokonaisuuden, joka palvelee niin uusia kuin vanhoja festivaalivieraita. Vastaanotamme mielellämme sekä festivaalipalautetta että uusia ehdotuksia, jotta voimme tarjota monipuolisia festivaalikokemuksia erilaisille ihmisille, Arrela kertoo.

Lue seuraavaksi