Kotkan puistoille kunniamaininta Euroopasta – paras maisema löytyi kuitenkin Sveitsistä

Kotkan kansallinen kaupunkipuisto palkittiin kunniamaininnalla Euroopan neuvoston maisemapalkinto -kilpailussa.

Kansallinen kaupunkipuisto
Karhulan jokipuiston sydän on lummelampi.
Kotkan puistot ovat saaneet useita palkintoja. Karhulan jokipuisto Kotkassa palkittiin Vuoden Ympäristörakenteena neljä vuotta sitten.Miina Sillanpää / Yle

Kotkan mainetta niittäneet puistot on palkittu kunniamaininnalla Euroopan neuvoston järjestämässä maisemakilpailussa. Kunniamaininta on tunnustus esimerkillisistä maisemanhoitoa edistävistä toimenpiteistä.

Kotkan kaupunkipuistoon lukeutuu useita erilaisia puistoja ja alueita, ja se käsittää ison osan koko kaupunkia. Kokonaisuuteen kuuluu esimerkiksi Katariinan meripuiston merimaisemaa, jokivarsinäkymiä Karhulan jokipuistossa, lukuisia viheralueita kaupungin keskustassa ja rakennusperintöä, kuten Langinkosken keisarillisen kalastusmajan miljöö.

– Hienoa, että kaupungin tekemä työ ja sitoutuminen maiseman hoitoon sekä samalla myös kansallisen kaupunkipuiston konsepti yleisemmin saivat kansainvälisen tunnustuksen, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen sanoo.

Kivi, jossa kerrotaan Kotkan Kansallisesta kaupunkipuistosta
Pyry Sarkiola / Yle

Kotkan kaupunginpuutarhuri toivoo, että tunnustuksen myötä kansalliset kaupunkipuistot saisivat nykyistä enemmän huomiota.

– Nyt koko Suomen kansallinen kaupunkipuisto -formaatti viimeistään noteerataan laajemminkin. Se olisi miltei sellaisenaan otettavissa käyttöön vaikka jokaisessa Euroopan maassa, kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksonen sanoo.

Suomessa kansallisia kaupunkipuistoja (siirryt toiseen palveluun) on yhdeksän. Kotkan lisäksi niiyä on Hämeenlinnassa, Heinolassa, Porissa, Hangossa, Porvoossa, Turussa, Forssassa ja Kuopiossa.

Sibeliuspuisto Kotkassa.
Kotkan Sibeliuksenpuisto kaupungin ydinkeskustassa.Miina Sillanpää / Yle

Pääpalkinto Sveitsiin

Maisemakilpailun pääpalkinto matkusti kuitenkin Sveitsiin. Maisemapalkinto myönnettiin hankeelle, jossa Aire-joen vesiväylä ennallistettiin.

Maisemapalkinnon lisäksi kunniamaininnat jaettiin neljälle hankkeelle, joista Kotkan kaupunkipuisto oli yksi. Kilpailuun osallistui yhteensä 23 hanketta ympäri Eurooppaa.

Maisemapalkinnolla halutaan edistää maisemanhoitoa, -suojelua ja suunnittelua eri maissa.

Kotkan kansallinen kaupunkipuiston edusti kilpailussa koko Suomea.

Se valittiin Suomen parhaaksi maisemahankkeeksi vuonna 2018 viiden ehdokkaan joukosta. Ympäristöministeriö etsii Suomen parasta maisemahanketta joka toinen vuosi. Euroopan neuvoston maisemapalkinto myönnetään seuraavan kerran vuonna 2021.

Lue lisää: Kotkan kaupunkipuisto on Suomen paras – palkittuun maisemaan kuuluvat meri, joki ja lehmusten varjostama bulevardi

Tapio Junnon teos Aurinkoon katsoja Kotkan veistospromenadilla.
Kotkansaarta halkova, lehmusten varjostama veistospromenadi on osa kaupunkipuistoa.Miina Sillanpää / Yle