Pelimaailma on nuorille luonteva hengauspaikka: "Netissä voi heittää vähän rankempaa läppää"

Kaveriporukat tapaavat toisiaan verkkopelitapahtumissa. Pelaamisen sosiaalisuuden vuoksi se kiinnostaa myös vanhempia.

pelit
Vaisu -joukkueen pelaajia Gyostage 2019 -tapahtumassa pelaamassa tietokonetta
Vaisun porukasta tuli viisi kaveria mukaan Gyostageen. Pelaaminen ja Siilinjärvi yhdistävät heitä. Kuvassa keskellä näkyvät porukan Simon Piirainen, Petrus Pakarinen ja Eemeli Voutilainen.Sami Takkinen / Yle

Mielikuva digitaalisia pelejä pelaavasta nuoresta on muuttunut paljon parin viime vuoden aikana. Pelaavien nuorten vanhemmat ovat havahtuneet huomaamaan, kuinka sosiaalinen harrastus pelaaminen on.

Varsinkin suosittujen pelien ympärille syntyy yhdessä pelaavia porukoita, joiden jäsenet saattavat asua ympäri Suomea tai jopa ympäri maailmaa.

Näitä kaveriporukoita löytää loppuviikon ajan Itä-Suomen suurimmasta peli-tapahtumasta Gyostagesta. Nelipäiväinen Gyostage järjestetään Kuopio-hallissa ja se kestää sunnuntaihin saakka.

Gyostagessa vanhemmille annetaan mahdollisuus tutustua pelaamiseen ja sen merkitykseen nuorille.

Kyösti Kostian Gyostage-verkkopelitapahtuman järjestäjä
Gyostage järjestetään seitsemättä kertaa. Viime vuonna tapahtumassa vieraili 1 600 ihmistä. Tänä vuonna tapahtuma on ensimmäisen kerran nelipäiväinen. Kyösti Kostian on järjestävän tahon, Savon Diginatiivien, puheenjohtaja.Sami Takkinen / Yle

Paikalla olevat humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijat kierrättävät paikalle tulevia vanhempia tapahtumassa tänään perjantaina. Halutessaan vanhempi voi myös kokeilla pelaamista. Gyostagessa on tuolloin avoimet ovet eli vapaa pääsy.

– Vanhemmilta onkin saatu hyvää palautetta tästä ja muutenkin Gyostage on monen mielestä hyvä tapahtuma, kertoo pelitapahtuman järjestäjä Kyösti Kostian.

Yhdessä tehdään muutakin kuin istutaan ruudun äärellä

Gyostagessa mukana olevat Vaisu-nimisen peliporukan 17-vuotiaat nuoret miehet ovat pelanneet yhdessä yläkoulusta saakka. Nyt lukiota käyvät ystävykset eivät ole varmoja siitä, milloin Vaisu sai tarkalleen ottaen alkunsa, mutta nykyään pelaajien ydinporukkaa yhdistää osittain sama opinahjo eli Siilinjärven lukio.

Petrus Pakarinen aloitti pelaamisen ostettuaan ensimmäisen tietokoneen noin kolme-neljä vuotta sitten. Ensin Pakarinen pelasi enemmän yksin, mutta Vaisun myötä kaverien määrä on kasvanut.

Yhdessäolo on muutakin kuin pelaamista. Nuoret miehet käyvät elokuvissa, mopoilevat ja nykyään myös autoilevat.

– Ja synttärit juhlitaan aina yhdessä, Pakarinen kertoo.

Vaisu -joukkueen pelaaja Gyostage 2019 tapahtumassa
Nykyään Kuopiossa asuvalle Roni Ahteelle pelaaminen on ollut aina oma juttu. Vanhemmat ovat kyllä ujuttaneet väliin muun muassa urheiluharrastuksia, mutta ne eivät ole kiinnostaneet Ahtia yhtä paljon kuin pelaaminen. Nyt vanhemmat uskovat, että aikuistumisen myötä pojan pelaaminen tulee vähenemään.Sami Takkinen / Yle

Simon Piirainen aloitti pelaamisen peruskoulun yhdeksännellä luokalla, kun hän tutustui välitunnilla Vaisun porukkaan.

Kommunikointi nuorten miesten kesken on rentoa ja samaa "tyhmää läppää" heitetään sekä pelatessa että kasvokkain.

– Ero on ehkä siinä, että netissä kommunikointi on helpompaa ja siellä voi heittää vähän rankempaa läppää kuin muulloin, Piirainen täsmentää.

Pinnalla oleva e-urheilu lisää vanhempien kiinnostusta

Vanhemmat eivät ole suhtautuneet pelaamiseen aina kovin myötämielisesti, tietää Eemeli Voutilainen. Viime vuosina tilanne on kuitenkin muuttunut.

– He ovat huomanneet, miten juttelen kavereiden kanssa ja miten mukavaa minulla on, Voutilainen kertoo.

Sosiaalinen pelaaminen on tullut osaksi Voutilaisen elämää tietokoneella pelaamisen kautta. Ennen sitä hän pelasi konsolilla.

Voutilainen juttelee vanhempiensa kanssa myös e-urheilusta. Näin on varsinkin isojen turnauksien yhteydessä.

Simon Piirainenkin seuraa isänsä kanssa suomalaisen peliorganisaation ENCE:n CS:GO-joukkuetta.

Suomalaisten e-urheilumenestys onkin yksi syy siihen, miksi vanhemmat ovat entistä kiinnostuneempia lastensa pelaamisesta. Menestyjistä kerrotaan myös enemmän mediassa kuin mitä aikaisemmin.

Myös Jere Julkusen vanhemmat seuraavat suomalaisia joukkueita. Julkunen katsoo aina välillä pelejä yhdessä vanhempiensa kanssa.

– Ja joskus he jopa kokeilevat pelata samoja pelejä, joita minä pelaan, Julkunen kertoo.

Tietokone-pelaajia Gyostage -tapahtumassa Kuopiossa.
Jere Julkunen (kuvassa oikealla) on pelaamisen lisäksi mukana myös järjestävässä organisaatiossa tänä vuonna.Sami Takkinen / Yle