1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Euroopan unioni

Ranska torppasi EU:n laajentumishalut Balkanilla – Rinne: ”Olen pettynyt”

Jäsenyysneuvotteluja ei toistaiseksi avata Pohjois-Makedonian ja Albanian kanssa, vaikka maat ovat tehneet vaaditut uudistukset.

Euroopan unioni
Työntekijät puhdistavat EU:n ja Pohjois-Makedonian lipuilla koristettua ikkunaa.
Työntekijät puhdistavat EU:n ja Pohjois-Makedonian lipuilla koristettua EU-toimiston ikkunaa Pohjois-Makedonian pääkaupungissa Skopjessa 26.2.2019.Nake Batev / EPA

BrysselEU:n laajentuminen on pantu toistaiseksi jäihin samaan aikaan, kun unioni on ensimmäistä kertaa menettämässä jäsenmaan Britannian erotessa.

Jäsenmaiden johtajat eivät päässeet huippukokouksessaan sopuun jäsenyysneuvotteluiden avaamisesta Albanian ja Pohjois-Makedonian kanssa. Euroopan komissio oli suosittanut neuvotteluiden avaamista, ja valtaosa jäsenmaista oli laajentumisen jatkamisen kannalla.

Ehdotus kuitenkin kaatui viime yönä Ranskan vastustukseen.

– Olen pettynyt ettei päästä eteenpäin, sanoi pääministeri Antti Rinne (sd.) kokouksen jälkeen.

Ranska haluaa syvempää yhteistyötä

Rinteen mukaan neuvotteluiden aloittaminen olisi voinut lisätä rauhaa ja vakautta Balkanilla ja antaa maiden asukkaille näkymiä eurooppalaisesta tulevaisuudesta. Rinne halusi välittää Balkanille viestiä, että valtaosa maista oli neuvotteluiden avaamisen kannalla.

– Ehdoton enemmistö oli sitä mieltä, että he kuuluvat eurooppalaiseen yhteisöön asuinpaikkansa ja perinteensä kautta. Me olemme valmiit ottamaan heidät tänne, Rinne sanoi.

Ranska oli tiettävästi käytännössä ainoa maa, joka vastusti neuvotteluiden avaamista Pohjois-Makedonian kanssa. Albanian suhteen varaumia oli parilla muullakin jäsenmaalla.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron EU-huippukokouksen lehdistötilaisuudessa Brysselissä.
Ranskan presidentti Emmanuel Macron EU-huippukokouksen lehdistötilaisuudessa Brysselissä.Stephanie Lecocq / EPA

– Eurooppa ei toimi 27 jäsenmaan kesken. Miten se voisi toimia 29 jäsenmaalla, presidentti Emmanuel Macron perusteli kantaansa.

Hän vaatii, että laajentumismenettelyä uudistetaan ennen kuin neuvotteluita voidaan avata. Macron korosti myös, että hänen mielestään EU-yhteistyön pitäisi olla nykyistä syvempää.

"Minua hävettää"

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk otti laajentumiskysymyksen huippukokouksen asialistalle sen jälkeen kun asiassa oli ministeritasolla ajettu umpikujaan alkuviikosta.

Puolalainen Tusk oli silminnähden pettynyt lopputulokseen kokouksesta, joka jäänee hänen kautensa viimeiseksi.

– Tämä ei ole epäonnistuminen vaan virhe. Minua hävettää, Tusk sanoi lehdistön edessä.

Hänen mukaansa sekä Albania että Pohjois-Makedonia ovat läpäisseet kokeensa.

– Samaa ei voi sanoa jäsenmaistamme, Tusk jatkoi.

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi, että jos EU haluaa olla kunnioitettu maailmalla, sen on pidettävä kiinni lupauksistaan.

Makedonia muutti nimensäkin

Pohjois-Makedonia tunnettiin aiemmin nimellä Makedonian tasavalta, mutta maa muutti nimensä päästäkseen aloittamaan jäsenyysneuvottelut EU:n ja sotilasliitto Naton kanssa.

Kreikka oli aiemmin estänyt Makedonian liittoutumispyrkimykset, koska Kreikalla on samanniminen maakunta maan pohjoisosassa.

EU palaa laajentumiskysymykseen ensi toukokuun huippukokouksessa Kroatiassa. Siihen saakka asiaa yritetään edistää ministeritasolla.

Neuvotteluiden avaaminen vaatii kuitenkin yksimielisen päätöksen eikä Ranska osoittanut merkkejä siitä, että se olisi valmis pehmentämään kantaansa.

Lue seuraavaksi