1. yle.fi
  2. Uutiset

Yle Pohjois-Syyriassa: Turkki on rikkonut tulitaukosopimusta perjantaiaamusta lähtien

Ihmiset pakenivat Turkin tulitusta tulitauon ensimmäisenä päivänä Syyrian kurdialueella.

Turkin hyökkäys
Lapset seisovat avolava-auton lavalla Syyriassa. Auto on matkalla pois taisteluiden alta.
Tulitauon ensimmäisenä päivänä ihmisiä pakeni Turkin tulitusta Syyrian kurdialueella Ras al-Ainin maaseudulta Tal Tamrin kaupunkiin.Antti Kuronen / Yle

Ainakin 14 siviiliä on kuollut Turkin ilmaiskussa ja kranaatti-iskuissa Ras al-Ainin kaupungista itään sijaitsevassa Bab al-Kheirin kylässä ja sen lähialueilla, kertoo Britanniasta käsin toimiva, sotaa tarkkaileva järjestö Syrian Observatory for Human Rights perjantaina.

Ylen toimittaja Antti Kuronen vieraili sairaalassa Tal Tamrin kaupungissa, jonne tuotiin perjantaina Turkin tekemissä iskuissa haavoittuneita siviilejä ja taistelijoita.

– Siellä oli ainakin parisenkymmentä haavoittunutta ja lähemmäs kymmenen kuollutta, kertoo Kuronen.

Hänen mukaansa kuolleiden joukossa on myös siviilejä.

Tal Tamrin sairaalaan Syyrian kurdialueelle on tuotu Turkin iskujen uhreja. Naisen ruumis on peitettu punaisella peitteellä.
Kuollut nainen on pahasti palanut. Hän on selvästi menehtynyt ilmaiskun tai tykistötulen seurauksena. Tulitauon ensimmäisenä päivänä Tal Tamrin sairaalaan Syyrian kurdialueelle tuotiin useampi Turkin sotatoimien siiviiliuhri.Antti Kuronen / Yle

– Näin ruumiin, johon vaatteet olivat palaneet kiinni. Sairaalasta lähti lava-auto, jonka lavalla oli kolme ruumista, Kuronen kertoo.

Kuronen näki myös, kuinka kurditaistelijat kantoivat ruumispussia pois sairaalasta ja omaiset surivat läheisiään.

Kurosen mukaan Tal Tamriin on perjantaina tullut paljon uusia pakolaisia.

Hyökkäys alkoi kesken evakuoinnin

Turkki hyökkäsi Pohjois-Syyrian kurdialueille yhdeksän päivää sitten. Erityisesti Ras al-Ain -rajakaupunki on joutunut ankaran hyökkäyksen kohteeksi.

Turkki lupasi torstaina keskeyttävänsä sotatoimet viiden päivän ajaksi. Lupaus ei ole pitänyt.

Sairaalan henkilökuntaan kuuluva mies polttaa savuketta Tal Tamr -kaupungissa sijaitsevan sairaalan edustalla.
Turkin hyökättyä Pohjois-Syyriaan Tal Tamrin sairaala on päivittäin hoitanut kymmeniä haavoittuneita.Antti Kuronen / Yle

Uutistoimisto AFP:n mukaan Ras al-Ainiin iskettiin samalla kun satojen ajoneuvojen saattue oli matkalla kaupunkiin evakuoimaan siviilejä. Kaupunki on käytännössä ollut taisteluiden saartama sen jälkeen kun Turkin hyökkäys alkoi.

Myös kurdien tiedottaja on syyttänyt Turkkia perjantaina alkaneen tulitauon rikkomisesta. Mustefa Balin mukaan Turkki on jatkanut ilmaiskuja ja tykistötulta kurdien alueelle.

Loukkaantuineita kurditaistelijoita sairaalassa Syyriassa.
Kaksi kurditaistelijaa kertovat kuinka Turkin ammus osui taloon, jossa he olivat Ras al-Ainin ulkopuolella. Talossa oli viisitoista sotilasta, joista osa menehtyi iskussa.Antti Kuronen / Yle

Yhdysvallat ja Turkki ilmoittivat myöhään torstai-iltana päässeensä sopuun tulitauosta Pohjois-Syyrian kurdialueilla. Turkki pitää tulitauon ehtona sitä, että kurdit vetäytyvät sen suunnitteleman puskurivyöhykkeen alueelta. Turkki on virallisesti ilmoittanut jatkavansa hyökkäystä tiistai-iltana, jos sovittua ei noudateta.

Kurdijohtoiset SDF-joukot ovat sanoneet olevansa valmiita noudattamaan tulitaukoa Ras al-Ainin ja siitä länteen sijaitsevan Tel Abiadin välillä ja siitä länteen, kertoo uutistoimisto AFP.

Vakavasti haavoittunut kurdisotilas on juuri tuotu Tal Tamrin sairaalaan Syyriaan.
Vakavasti haavoittunut kurdisotilas on juuri tuotu Tal Tamrin sairaalaan Syyriaan.Antti Kuronen / Yle

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan kertoi perjantaina, että Turkin kaavailema puskurivyöhyke kulkisi satoja kilometrejä Turkin rajaa pitkin. Sen itäosa päättyisi Turkin suunnitelmissa Irakin rajaan. Erdoğanin mukaan Koillis-Syyriassa ei ole käynnissä yhteenottoja.

YK:n mukaan arviolta 1 700 ihmistä on paennut Koillis-Syyrian taisteluita Irakiin. Heistä valtaosa on naisia ja lapsia.

– Tapasin Tal Tamrista koilliseen suuntaavalla maantiellä useita perheitä. Osa kertoi, että nyt paetaan ensimmäistä kertaa, Kuronen kertoo Koillis-Syyriasta puhelimitse.

Karttagrafiikka
Ilkka Kemppinen / Yle

YK:n mukaan kaikkiaan 166 000 ihmistä on paennut kodeistaan Turkin hyökkäyksen takia, kertoo uutistoimisto AFP.

Tal Tamrissa tilanne on vaikea. Kaupungissa on paljon pakolaisia ja pulaa kaikesta, myös humanitaarisesta avusta, Kuronen kertoo.

– Moni täällä ajatteli lähtevänsä kotiin kuullessaan tulitauosta, Kuronen sanoo.

He joutuivat palaamaan takaisin kun Turkki jatkoi iskujaan.

Lue myös:

Pakolaiset tukkivat tien pois Qamishlin kurdikaupungista: "Miksi olet menossa sinne", kysytään Ylen toimittajalta Irakin ja Syyrian rajalla

Syyrian ja Turkin rajalla syntynyt suomalaiskurdi: "Ihmiset joutuvat keskittymään, tuleeko seuraavaa päivää ollenkaan"

Turkin lupaama tulitauko repeili – Turkki aikoo jatkaa hyökkäystä tiistaina

Lue seuraavaksi