1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjois-Makedonia

EU:n antamat rukkaset ajavat Pohjois-Makedonian ennenaikaisiin vaaleihin

Pääministeri haluaa kansan ohjeistavan tien valinnassa EU-jäsenyystoiveiden kariuduttua tällä viikolla.

Pohjois-Makedonia
Kaksi naista kävelee kadulla. Taustalla Pohjois-Makedonian ja EU:n liput.
Pääministerin mukaan pohjoismakedonialaiset ovat nyt pettyneitä ja vihaisia. Jalankulkijat ohittivat Pohjois-Makedonian ja EU:n liput Skopjessa perjantaina 18.10.Georgi Licovski / EPA

EU:n päätös olla avaamatta jäsenyysneuvotteluja Pohjois-Makedonian kanssa johtaa maassa ennenaikaisiin vaaleihin. EU päätti tällä viikolla panna unionin laajentumisen jäihin etenkin Ranskan vaatimuksesta.

EU-jäsenyys on ollut Pohjois-Makedonian pääministerin Zoran Zaevin vuonna 2017 valtaan nousseen hallituksen päätavoitteita. Nyt Zaev haluaa kansalaisten ottavan vaaleissa kantaa siihen, minkä tien Pohjois-Makedonia EU:n antamien rukkasten jälkeen valitsee.

– Olemme EU:n tekemän historiallisen virheen uhreja. Olen pettynyt ja vihainen, ja tiedän koko kansan tuntevan samoin, Zaev sanoi televisiopuheessa.

– Aikaa ei ole hukattavaksi. Siksi ehdotan, että uudet parlamenttivaalit järjestetään mahdollisimman nopeasti, Zaev jatkoi.

Aiemmin tänä vuonna Pohjois-Makedonian EU-jäsenyyden tieltä raivattiin este, kun sitkeä riita maan nimestä saatiin viimein ratkaistua. Kreikka vastusti kiivaasti vuonna 1991 Jugoslaviasta itsenäistyneen maan Makedonia-nimeä oman Makedonia-maakuntansa vuoksi.

Kreikka oli esteenä maan liittymiselle sotilasliitto Natoon ja Euroopan unioniin, kunnes kiistakumppanit vihdoin sopivat nimestä Pohjois-Makedonia.

Lisää aiheesta:

Kreikan pääministeri vierailee Pohjois-Makedoniassa - nimikiista hiersi maiden välejä vuosikymmeniä

Nykyisellä Pohjois-Makedonialla kova työ vaihtaa nimiä – kansallislauluun ei kosketa

Kreikan parlamentti hyväksyi naapurin uuden nimen – Pohjois-Makedonialle aukeaa tie Natoon ja Euroopan unioniin

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi