Barcelonassa siivotaan mellakkayön jälkiä ja varaudutaan uusiin levottomuuksiin – katalaanijohtaja ehdottaa neuvotteluja

Perjantain ja lauantain välinen yö oli Barcelonassa levottomin vuosikymmeniin. Naamioituneet nuoret sytyttivät paloja.

Barcelona
Tulipalon jälkiä kadulla Barcelonassa.
Barcelonan kaduilla lauantaina liikkuneita odottivat yön tuhojen jäljet.Jesus Diges / EPA

Barcelonassa siivotaan perjantai-iltana puhjenneiden ja lauantain puolelle jatkuneiden levottomuuksien jälkiä. Naamioituneet nuoret hyökkäsivät rauhallisesti sujuneen jättimielenosoituksen jälkeen poliisien kimppuun muun muassa kiviä heitellen. Kaupungin kaduilla sytyteltiin tulipaloja.

Poliisi vastasi ampumalla savukranaatteja ja kyynelkaasua. Levottomuuksia kuvaillaan Barcelonan vakavimmiksi vuosikymmeniin.

Kaksi mellakkapoliisia kadulla. Toinen osoittaa aseella. Taustalla tulipaloja.
Mellakkapoliisit yrittivät rauhoittaa naamioituneiden nuorten riehumista yöllä Barcelonassa.Toni Albir / EPA

Viranomaiset varautuvat jo uusiin levottomuuksiin, sillä radikaali nuorisoryhmä Arran on jo kutsunut koolle uuden mielenosoituksen "poliisiväkivaltaa vastaan ja poliittisten vankien vapauttamiseksi".

Poliisi on kehottanut keskusta-alueen kauppoja sulkemaan ovensa mielenosoituksen ajaksi.

Katalonian itsenäisyyttä kannattava aluejohtaja Quim Torra on ehdottanut neuvotteluja Espanjan hallituksen kanssa väkivaltaiseksi kärjistyneen tilanteen rauhoittamiseksi. Torran mukaan väkivaltaisuudet ovat vastoin itsenäisyysliikkeen rauhanomaista luonnetta.

– Väkivalta ei ole ollut, eikä tule koskaan olemaan meidän tiemme, Torra sanoi lauantaina.

Uudet mielenosoitukset puhkesivat Barcelonassa sen jälkeen, kun Katalonian separatistijohtajille jaettiin pitkiä vankeustuomioita. Viikon aikana Barcelonassa on pidätetty noin 300 ihmistä levottomuuksien vuoksi, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kuluneella viikolla yli 400 ihmistä on loukkaantunut, heistä noin puolet on poliiseja. Pelkästään perjantain ja lauantain välisenä yönä loukkaantui noin 200 ihmistä.

Perjantain jättimielenosoitus keräsi Barcelonan kaduille poliisin arvioiden mukaan yli puoli miljoonaa ihmistä.

Lähteet: Reuters, AP, AFP