Hyppää sisältöön

Boris Johnson lähetti brexitin lykkäyskirjeen EU:lle ilman allekirjoitusta – ja toisen, jolla perui ensimmäisen

BBC:n asiantuntija uskoo, että Johnson voi joutua oikeuden eteen.

Britannian pääministeri Boris Johnsonin on lähettänyt Brysseliin kirjeen, jossa hän ehdottaa EU-eron lykkäämistä maansa parlamentin eilen lauantaina tekemän päätöksen mukaisesti.

Johnson on aiemmin sanonut, ettei hän itse halua lykkäystä missään tapauksessa. Hän aloittikin heti poliittisen pelin, jotta EU ei hyväksyisi lykkäyskirjettä. Johnsonin toimistosta levitettiin julkisuuteen kirjeen kopio, josta näkyy, ettei pääministeri ollut allekirjoittanut sitä.

Johnson lähetti samaan aikaan Brysseliin toisenkin kirjeen, jonka hän oli allekirjoittanut ja jossa hän sanoo henkilökohtaisesti uskovansa, että Britannian EU-eron lykkääminen olisi virhe.

Lisäksi Brysseliin lähetettiin lauantai-iltana vielä kolmaskin kirje. Sen oli kirjoittanut Britannian EU-suurlähettiläs Tim Barrow.

Suurlähettiläs kertoi kirjeessään, että pääministeri Johnson oli lähettänyt ensimmäisen, allekirjoittamattoman kirjeensä vain täyttääkseen parlamentin säätämän lain kirjaimen.

Britannian parlamentin alahuone puolsi lauantain äänestyksessä konservatiiviedustajan Oliver Letwinin ehdotusta, jonka mukaan Johnsonin neuvottelemasta ja EU-johtajien hyväksymästä erosopimuksesta voidaan äänestää parlamentissa vasta sitten, kun sopimuksen toimeenpanoa koskeva lainsäädäntö on saatu valmisteltua.

Tämän vuoksi Johnsonin oli pakko pyytää lykkäystä EU-erolle.

EU pohtimaan tilannetta

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk vahvisti Twitterissä puoliltaöin Suomen aikaa, että hän on vastaanottanut Johnsonin lykkäyskirjeen.

Tusk ilmoitti aloittavansa konsultoinnin jäsenmaiden johtajien kanssa siitä, miten edetään. Tähän menee joitakin päiviä.

EU-suurlähettiläät ovat koolla Brysselissä heti sunnuntai-aamuna. Kokous alkaa kello 10.30 Suomen aikaa.

Britannian parlamentti keskustelee ja äänestää brexit-sopimuksesta vasta ensi viikolla, ehkä jo maanantaina.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n asiantuntijaLaura Kuenssberg arvioi (siirryt toiseen palveluun), ettei brittiparlamentti hyväksy Johnsonin venkoilua. Kolmen erisisältöisen kirjeen lähettäminen voidaan tulkita parlamentin hyväksymän lain kiertämiseksi. Tämä voi viedä Johnsonin itsensä syytettyjen penkille.

Lue myös:

.
.