1. yle.fi
  2. Uutiset

Chilessä mielenosoitukset jatkuivat poikkeustilasta huolimatta – Santiagoon julistettiin ulkonaliikkumiskielto

Ulkonaliikkumiskielto astuu voimaan sunnuntaina kello yhdeltä yöllä paikallista aikaa.

Chile
Sotilaat yrittävät estää mielenosoittajia etenemästä Chilen pääkaupungissa Santiagossa 19 lokakuuta.
Sotilaat yrittävät estää mielenosoittajien kulkuetta etenemästä Chilen pääkaupungissa Santiagossa 19 lokakuuta.ELVIS GONZALEZ / AOP

Chilen pääkaupunkiin Santiagoon on julistettu ulkonaliikkumiskielto, joka astuu voimaan sunnuntaina kello yksi yöllä paikallista aikaa.

Ulkonaliikkumiskiellosta kertoivat maan turvallisuusviranomaiset.

Santiagossa on ollut lähes kahden viikon ajan laajoja mellakoita, jotka saivat alkunsa metrolippujen hinnankorotuksesta.

Mielenosoitukset kärjistyivät perjantaina, kun mellakoitsijat heittelivät metroasemille polttopulloja ja sytyttivät tuleen muun muassa sähköyhtiö ENEL:in toimiston.

Chilen presidentti Sebastian Piñera julisti lauantain aikana poikkeustilan Santiagoon ja antoi armeijalle valtuudet palauttaa järjestyksen kaupunkiin. Se ei kuitenkaan ole toistaiseksi hillinnyt mielenosoituksia.

Uutistoimisto AP kertoo, että Piñera ilmoitti lauantaina lopulta myös metrolippujen hinnankorotusten jäädyttämisestä. AP:n mukaan toistaiseksi on vielä epäselvää, onko ilmoitus hillinnyt mellakointia.

Lauantain mielenilmaukset alkoivat rauhallisesti, mutta yltyivät myöhemmin mellakoiksi. Mellakoitsijat muun muassa sytyttivät tulipaloja ja ottivat yhteen poliisin sekä armeijan sotilaiden kanssa.

Lauantain aikana myös metron toiminta keskeytettiin täysin ja kaikki asemat määrättiin tyhjennettäviksi.

Aiheesta lisää:

Chilessä armeija kaduilla, tuhopolttoja ja väkivaltaa – Syynä neljän sentin korotus metrolipun hintaan

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi