1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. G7

Trump perui kohupäätöksen pitää G7-kokous golfklubillaan - syytti mediaa ja demokraatteja

Aiemmin viikolla kerrottu päätös sai rajua arvostelua.

G7
Trump National Doral Golf Clubin sisäänkäynti.
Trump National Doral Golf Clubin sisäänkäynti.Jim West / AOP

G7-maiden ensi vuoden huippukokousta ei pidetäkään Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin omistamalla Doralin golfklubilla Miamissa. Trump kertoi äkäisissä Twitter-viestissään, että huippukokoukselle etsitään uusi pitopaikka.

– Median ja demokraattien järjettömän vihamielisyyden takia emme enää harkitse Trump National Doralia Miamissa vuoden 2020 G7-kokouksen pitopaikaksi, Trump sanoi.

– Alamme etsiä toista paikkaa heti, yksi mahdollisuus on Camp David, Trump jatkoi viitaten presidentin lomahuvilaan Marylandissa.

Valkoinen talo kertoi tällä viikolla, että Trumpin golfklubi oli valittu ensi kesäkuun G7-huippukokouspaikaksi. Valkoisen talon virkaatekevä kansliapäällikkö Mick Mulvaney sanoi, että Doral osoittautui parhaaksi vaihtoehdoksi kymmenestä harkinnassa olleesta paikasta eri puolella Yhdysvaltoja,

Päätös herätti rajua arvostelua, sillä Trumpin katsottiin yrittävän hyötyä presidenttiydestään. Päätöstä arvosteltiin myös lainvastaiseksi. Demokraatit alkoivat valmistella kongressissa lainsäädäntöä, joka olisi estänyt kokouksen rahoittamisen liittovaltion varoilla ja velvoittanut Trumpin hallintoa luovuttamaan asiakirjat liittyen siihen, miten Doral valittiin.

Doralin golfkenttä on ollut tärkeä tulonlähde Trumpin organisaatiolle. Washington Postin mukaan se on kuitenkin ollut taloudellisessa alamäessä.

Hetkeä ennen kuin Trump pyörsi päätöksensä, hän hehkutti Twitterissä, kuinka hyvä kokouspaikka Doral olisi ollut. Presidentti myös sanoi, että hänen golfklubinsa olisi isännöinyt kokousta ilmaiseksi.

G7-huippukokouksen järjestäminen kiertää vuosittain jäsenmaiden välillä. Tänä vuonna kokous järjestettiin Ranskan Biarritzissa, ja ensi vuonna on Yhdysvaltojen vuoro.

Lue seuraavaksi