USA:n joukkoja ei vedetäkään Syyriasta kotimaahan, vaan Irakiin

Yhdysvaltain johdon päätös vetää sotilaat Syyriasta on nostattanut rajua arvostelua.

Syyria
USA:n joukkoja Al-Tanfissa, Etelä-Syyriassa.
USA:n joukkoja al-Tanfin tukikohdan lähellä, Etelä-Syyriassa.AOP

Yhdysvaltain Syyriassa olevia sotilaita ei vedetäkään kotimaahan, vaan heidät siirretään Länsi-Irakiin. Asiasta kertoi Yhdysvaltain puolustusministeri Mark Esper toimittajatapaamisella.

Esperin mukaan asiasta on sovittu Irakin hallituksen kanssa. Joukot alkavat tukea Irakin hallitusta. Ne voivat mahdollisesti myös tehdä täsmäiskuja terroristijärjestö Isisiä vastaan Syyriassa, Esper kertoi.

– Asiat voivat muuttua nykyhetken ja sen välillä, kun saamme vetäytymisen suoritettua, mutta tämä on nyt pelisuunnitelma, hän sanoi tavatessaan toimittajia lentomatkansa aikana.

Esperin mukaan vetäytyminen vie "viikkoja, ei päiviä". Vetäytyminen tehdään helikopterein sekä lento- ja maantiekuljetuksin.

Yhdysvalloilla on Syyriassa noin tuhat sotilasta. Heistä runsaat 700 siirtyisi Irakiin. Esper ei maininnut tarkemmin, mihin he asettuvat. Loput sotilasta jäisivät Syyrian eteläosaan, al-Tanfin tukikohtaan. Se sijaitsee strategisesti tärkeässä paikassa Jordanian ja Irakin rajojen tuntumassa, Damaskoksen ja Bagdadin välillä kulkevan valtatien varrella.

Yhdysvalloilla on ollut Irakissa runsaat 5 000 sotilasta.

Muutos suunnitelmiin?

Joukkojen siirto Syyriasta Irakiin vaikuttaa olevan muutos Yhdysvaltain johdon aikaisempiin suunnitelmiin. Presidentti Donald Trump puhui vielä alle kaksi viikkoa sitten, että "joukot tuodaan kotiin".

– Meidän piti olla Syyriassa 30 päivää, mutta olemme olleet siellä nyt kymmenen vuotta. Meidän piti olla Afganistanissa vain vähän aikaa, mutta kohta olemme olleet siellä jo 19 vuotta, hän sanoi 10. lokakuuta Minneapolisissa pitämässään kampanjatilaisuudessa (siirryt toiseen palveluun).

– On aika tuoda heidät kotiin, olemme tehneet työmme, hän jatkoi.

Päätös vetää joukot Syyriasta nostatti ankaraa vastustusta, koska päätöksen katsottiin pettävän Yhdysvaltain tukena toimineet kurdit. Pian Trumpin ilmoituksen jälkeen Turkki aloitti suuren hyökkäyksen kurdeja vastaan Pohjois-Syyriassa.

Republikaanijohto, kenraalit ja amiraalit ryöpyttävät Trumpin Syyria-päätöstä – "Amerikkaa vastaan hyökätään sisältäpäin"

Trump sanoi tuolloin, ettei ollut antanut Turkin presidentille Recep Tayyip Erdoganille hyväksyntäänsä hyökkäykselle, ja aikoi tuhota Turkin talouden, jos Turkki menee liian pitkälle kurdien painostamisessa.

Aiheesta lisää:

The Wall Street Journal: U.S. Troops Leaving Syria Will Be Assigned to Iraq, Defense Chief Says (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AP