Boris Johnsonin brexit-kirjeet nostattavat tunteita – "Käyttäytyy kuin pilalle hemmoteltu kakara", "Saattoi rikkoa lakia"

Brittipääministeri lähetti lauantaina EU:lle kaksi kirjettä, joista jälkimmäinen kumosi ensimmäisen.

Brexit
Mielenosoittajat pitävät Boris Johnsonia esittävää nukkea.
Lauantaina Lontoon keskustaan kokoontuneet mielenosoittajat kantoivat Boris Johnsonia ja tämän "takapirua", neuvonantaja Dominic Cummingsia esittäviä nukkehahmoja.Facundo Arrizabalaga / EPA

Britannian pääministerin Boris Johnsonin lauantai-illan kirjelähetykset herättävät kysymyksiä manööverin seurauksista. Tulkitsijasta riippuen Brysseliin lähetetyt kirjeet joko täyttävät tai rikkovat lain vaatimukset.

Brittiparlamentin säätämä laki vaati Johnsonia lähettämään lauantaina klo 23.00 mennessä EU:lle kirjeen, jossa hän pyytää brexitin lykkäämistä. Johnson lähetti vaaditun kirjeen viime tipassa. Kirjeestä kuitenkin puuttui hänen allekirjoituksensa ja hän painotti kyseessä olevan parlamentin, ei pääministerin kirje.

Heti perään Johnson lähetti toisen kirjeen, jossa hän sanoi pitävänsä brexitin lykkäämistä virheenä ja pahoitteli EU:lta asian käsittelemiseen tuhlautuvaa aikaa. Tämän kirjeen Johnson allekirjoitti.

Mielenosoittaja pitää kylttiä, jossa lukee "Kukaan ei äänestänyt kansallisen itsemurhan puolesta".
"Kukaan ei äänestänyt kansallisen itsemurhan puolesta" luki mielenosoittajan lauantaina Lontoossa pitelemässä kyltissä. Mielenosoitus vaati uutta kansanäänestystä.Vickie Flores / EPA

"Uhmaa parlamentin kantaa"

Sunnuntain mittaan pääministerin toimintaa ovat kommentoineet niin hallituksen kuin oppositionkin edustajat.

Työväenpuolueen varjohallituksen valtiovarainministeri John McDonnell tuomitsee Johnsonin kirjekikkailun. Hänen mukaansa pääministerin toiminta uhmaa parlamentin ja oikeusistuinten kantoja.

– Johnson käyttäytyy kuin pilalle hemmoteltu kakara, McDonnell tokaisi Sky News -uutiskanavan haastattelussa sunnuntaina (siirryt toiseen palveluun) ja kutsui pääministerin toimintaa teatteriksi.

John McDonnell suupielet alaspäin.
Varjohallituksen valtiovarainministeri John McDonnell kutsui Boris Johnsonia pilalle hemmotelluksi kakaraksi. Kuva on otettu työväenpuolueen puoluekokouksessa 23.9.Andy Rain / EPA

Samoilla linjoilla on myös työväenpuolueen varjohallituksessa brexit-asioista vastaava Keir Starmer, joka BBC:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) kutsui pääministerin käytöstä lapselliseksi. Starmer sanoi puolueensa antavan ensi viikolla parlamentissa tukensa esitykselle kansanäänestyksen järjestämisestä erosopimuksesta.

Brexit-haukka Faragen kommentti kummastutti

Skotlannin kansallispuolueen SNP:n parlamentaarikko Joanna Cherry katsoo pääministerin saattaneen rikkoa lakia lähettäessään Brysseliin ensimmäisen kirjeen mitätöineen toisen kirjeen. BBC:n haastatteleman (siirryt toiseen palveluun) Cherryn mielestä Johnson pyrki näin toimiessaan tekemään lain vaatimuksen tyhjäksi.

Tiukkana nopean EU-eron tukijana tunnettu Brexit-puolueen puheenjohtaja Nigel Farage on herättänyt viikonloppuna kummastusta tukemalla lykkäystä. Sunnuntaina hän selitti kantojaan Sky Newsin haastattelussa sanomalla, että hänelle mieluisinta olisi sopimukseton EU-ero 31. lokakuuta.

Jos lokakuun lopun ero toteutuu vain erosopimuksen hyväksymisellä, on hänen mielestään parempi lykätä eroa. Lykkäyksen aikana Britanniassa pitäisi Faragen mielestä järjestää ennenaikaiset parlamenttivaalit.

Farage kutsuu Johnsonin ja EU:n saavuttamaa erosopimusta uudeksi EU-sopimukseksi.

Konservatiivit uskovat EU-eron pikaiseen toteutumiseen

Konservatiivipuolueen skotlantilainen kansanedustaja Luke Graham vakuuttaa BBC:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että pääministerin EU:lle lähettämä kirje täytti lain vaatimukset. Grahamin mielestä parlamentin pitäisi nyt keskittyä erosopimuksen hyväksymiseen ja eri puolueiden pitäisi yhdistää voimansa.

Konservatiivihallituksen ministerit ovat sunnuntaina vakuuttaneet, että Britannian EU-ero toteutuu lykkäysvaatimuksista huolimatta 31. lokakuuta. Ulkoministeri Dominic Raab vakuutti BBC:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että erosopimuksen tukena on tarvittava määrä kansanedustajia.

Sopimuksettomaan brexit-eroon valmistautumisesta hallituksessa vastaava Michael Gove on Sky Newsin mukaan niin varma eron toteutumisesta lokakuun lopussa, että on lyönyt asiasta vetoa terveysministeri Matt Hancockin kanssa.

Michael Gove. Etualalla Goven koura.
Michael Gove kertoo lyöneensä EU-eron toteutumisesta vetoa. Kuva on otettu konservatiivien puoluekokouksessa 29.9.Neil Hall / EPA

Gove sanoo Sky Newsille (siirryt toiseen palveluun), että hallitus on jo siirtynyt seuraavaan vaiheeseen sopimuksettoman EU-eron varalle laaditun suunnitelman toteuttamisessa.

Konservatiivit puhuvat parlamentin ratkaisevan brexit-äänestyksen järjestämisestä huomenna maanantaina, mutta äänestys varmistuu vasta, jos alahuoneen puhemies John Bercow ottaa sen parlamentin päiväohjelmaan.

Lisää aiheesta:

Pääministeri Rinne: Lisäajan myöntäminen brexitille on järkevää

EU-lähde Ylelle: EU haluaa välttää Britannian sopimuksettoman eron kaikissa olosuhteissa

Uusi takaisku Boris Johnsonille, ratkaiseva brexit-äänestys lykkääntyi ensi viikkoon – Yle seurasi tapahtumia Lontoossa hetki hetkeltä