Kurdit ovat vetäytyneet saarretusta Ras al-Ainin rajakaupungista

Turkin iskuissa kärsineestä kaupungista on tänään lähtenyt kymmenien ajoneuvojen saattueita.

Turkin hyökkäys
Savupatsaat nousevat Ras al-Ainin kaupungissa SDF-joukkojen ja Turkin joukkojen taisteluiden jäljiltä.
Savupatsaat nousivat Ras al-Ainin kaupungissa SDF-joukkojen ja Turkin joukkojen taisteluiden jäljiltä torstaina.AHMED MARDNLI / AOP

Kurdit ovat vetäytyneet Ras al-Ainin rajakaupungista sunnuntaina, kertoo kurdijoukkojen edustaja uutistoimisto AP:lle.

Aiemmin sunnuntaina kerrottiin, että kurditaistelijoita ja haavoittuneita siviilejä kuljettava autosaattue lähti saarretusta Ras al-Ainin kaupungista Pohjois-Syyriassa, kertoo Syyrian sotaa tarkkaileva Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Britanniasta käsin toimiva järjestö on myös jakanut kuvan Twitterissä vetäytymisestä.

Noin 50 auton saattueessa oli kymmeniä taistelijoita kuljettavia avolavapakettiautoja ja haavoittuneita kuljettavia ambulansseja.

Kurdien SDF-joukot lähtivät kaupungista Turkin ja Yhdysvaltain aiemmin tällä viikolla solmiman tulitaukosopimuksen mukaisesti.

Kurdijoukot sanovat olevansa valmiit vetäytymään 120 kilometrin mittaiselta kaistaleelta Syyrian ja Turkin väliseltä rajalta.

Kurdit ja Turkki syyttävät toisiaan tulitauon rikkomisesta

Lauantaina kurdien SDF-joukkojen johtaja Mazloum Abdi kertoi, että Turkki olisi estänyt kurdijoukkoja evakuoimasta haavoittuneita ja siviilejä Ras al-Ainista.

Turkki kiisti Abdin syytökset ja syytti kurdeja väärän tiedon levittämisestä sekä tulitauon aikana tehdyistä hyökkäyksistä. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi lauantaina, että Turkki murskaa kurditaistelijoiden päät, jos nämä eivät vetäydy turvavyöhykkeeltä.

Aiemmin Turkki kehotti Yhdysvaltoja käyttämään vaikutusvaltaansa, jotta Pohjois-Syyrian kurdijoukot vetäytyisivät rajan tuntumasta.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Turkki ja sen liittolaiset ovat syyllistyneet vakaviin sotarikoksiin Pohjois-Syyrian hyökkäyksen aikana. Amnestyn mielestä Turkki ja liittolaiset ovat osoittaneet häpeällistä piittaamattomuutta siviilien hengestä.

Lue myös:

USA:n joukkoja ei vedetäkään Syyriasta kotimaahan, vaan Irakiin

Lähteet: STT, AP, AFP