Hyppää sisältöön

Libanonilaiset yhdistivät voimansa poliitikkoja vastaan: "Kansa haluaa kaataa hallituksen!" – Reuters: Hallitus puolittaa eliitin palkat

Kaduilla syytetään eliittiä korruptiosta. Hallituksella on ennakkotiedon mukaan suunnitelma tilanteen rauhoittamiseksi.

Hallituksen suunnittelemat veronkorotukset olivat kansalle viimeinen pisara. Käteen on kirjoitettu "Vallankumous". Kuva: Wael Hamzeh / EPA

Kymmenet tuhannet, jopa sadat tuhannet libanonilaiset ovat sunnuntainakin kokoontuneet osoittamaan mieltään maan poliitikkoja vastaan. Jättimielenosoitukset jatkuvat jo neljättä peräkkäistä päivää eri puolilla Libanonia.

Protestit ovat yhdistäneet kansan ja koonneet osanottajia eri uskonnollisista ryhmistä lapsista vanhuksiin. Sunnuntain väkimäärää kuvaillaan suurimmaksi tuoreen mielenosoitusaallon aikana.

Mielenosoituksiin on tullut myös lapsia. Kuva on otettu sunnuntaina Beirutin keskustassa. Kuva: Wael Hamzeh / EPA

– Kansa haluaa kaataa hallituksen, kaikui iskulause eri paikkakuntien mielenilmauksissa, joissa tanssittiin, laulettiin ja heilutettiin Libanonin lippuja.

Mielenosoittajat syyttävät poliittista eliittiä korruptiosta, oman edun ajamisesta ja kansan elinolojen kurjistamisesta. Talouden parantamiseksi ja infrastruktuurin kunnostamiseksi päättäjät eivät protestoijien mielestä ole tehneet riittävästi.

Protestit saivat sytykkeen hallituksen esitettyä uusia veroja.

Jättimielenosoitukset yhdistävät Libanonin eri uskontoryhmiä. Kuvassa mielenosoittajia Beirutissa moskeijan edustalla. Kuva: Abil Mounzer / EPA

– Ihmiset eivät kestä enää. Hyviä kouluja ei ole, sähköä ei ole, vettä ei ole, työtön Nader Fares kuvaili tilannetta sunnuntaina Beirutissa.

– Poliitikot ovat varastaneet kansalta 30 vuoden ajan. He ovat vain varastaneet ja varastaneet ja varastaneet, mutteivät silti ole saaneet tarpeeksi, tylytti kymmenen- ja kahdeksanvuotiaiden poikiensa kanssa mielenosoitukseen saapunut Claire Abu Rached.

Mielenosoitukset jatkuvat jo neljättä peräkkäistä päivää. Sunnuntain väkimäärää kuvaillaan suurimmaksi tähän mennessä. Kuva on otettu sunnuntaina Beirutin keskustassa. Kuva: Wael Hamzeh / EPA

Hallitus yrittää nyt rauhoittaa tilanteen laatimalla uusia suunnitelmia kansan elinolojen ja maan taloustilanteen parantamiseksi. Monen mielenosoittajan mielestä tämä tapahtuu kuitenkin liian myöhään.

Monen toiveissa on, että uusi hallitus olisi nykyistä pienempi ja se muodostettaisiin poliitikkojen sijaan asiantuntijoista.

– Toivon hallituksen eroavan. Uskon meidän ja koko maan olevan viimein valmis johonkin uuteen, tiivisti mielenosoittajien tunnot kiinteistönvälittäjä Fabian Ziayde.

Perjantaina Libanonin pääministeri Saad al-Hariri antoi hallituskumppaneilleen 72 tuntia aikaa keksiä uskottavat lääkkeet talouskriisin selättämiseksi. Uutistoimisto Reutersin lähteiden mukaan hallituksen on määrä sopia uudistuksista maanantaina.

Reutersin tietojen mukaan luvassa olisi muun muassa vallanpitäjien palkkojen puolittaminen.

Lisää aiheesta:

Libanonissa tuhannet osoittivat mieltään jo toista päivää – turvallisuusjoukot turvautuivat kyynelkaasuun

Libanon on syvässä finanssikriisissä – Automaateista ei aina saa dollareita ja se tekee kansasta levottoman