Sunday Times: EU on valmis lykkäämään brexitiä helmikuuhun 2020, ellei brittiparlamentti hyväksy erosopimusta alkavalla viikolla

Pääministeri Johnson lähetti Brysseliin lauantaina vastentahtoisesti kirjeen, jossa hän pyysi lykkäystä.

Brexit
Mielenosoittajan hattu on täynnä brexitiä vastustavia rintamerkkejä.
Mielenosoittajan hattu oli lauantaina Lontoossa täynnä brexitiä vastustavia merkkejä.Vickie Flores / EPA

Euroopan unioni on valmis lykkäämään Britannian EU-eroa lokakuun viimeisestä päivästä aina helmikuuhun 2020 asti, kertoo Sunday Times -lehti (siirryt toiseen palveluun).

EU lykkää brexitiä, mikäli Britannian parlamentti ei alkavan viikon aikana hyväksy pääministeri Boris Johnsonin ja unionin neuvottelemaa erosopimusta. Parlamentin odotetaan äänestävän sopimuksesta ehkä jo maanantaina.

Lehden diplomaattilähteiden mukaan lykkäys on joustava, joten Britannia voi erota EU:sta jo ennen helmikuuta, jos se niin päättää.

Jos pääministeri Johnson ajautuu kotimaassaan erityisen pahoihin vaikeuksiin tai maassa järjestetään ennenaikaiset vaalit, voivat EU-maat Sunday Timesin mukaan pidentää siirtymäaikaa jopa kesäkuuhun 2020 asti.

Pääministeri Johnson lähetti lauantai-iltana Brysseliin vastentahtoisesti kirjeen, jossa hän brittiparlamentin säätämän lain mukaan pyysi brexitin lykkäämistä. Johnson kuitenkin jätti kirjeen allekirjoittamatta ja lähetti heti perään toisen kirjeen, jossa hän sanoi pitävänsä brexitin lykkäämistä virheenä. Tämän kirjeen Johnson allekirjoitti.

Korjattu 20.10. klo 21.11: Otsikossa ollut virheellinen vuosiluku vaihdettu.

Lisää aiheesta:

Boris Johnsonin brexit-kirjeet nostattavat tunteita – "Käyttäytyy kuin pilalle hemmoteltu kakara", "Saattoi rikkoa lakia"

Pääministeri Rinne: Lisäajan myöntäminen brexitille on järkevää

EU-lähde Ylelle: EU haluaa välttää Britannian sopimuksettoman eron kaikissa olosuhteissa

Lähteet: Reuters