1. yle.fi
  2. Uutiset

Lahdessa väläytetty kolmen infrayhtiön fuusio olisi harvinaisuus

Tuore konsulttiselvitys Lahti Energiasta sisältää ajatuksen energiayhtiön, vesiyhtiön ja jätehuoltoyhtiön yhdistämisestä. Tällainen yhtiö olisi Suomessa harvinainen.

Fuusiot ja yrityskaupat
kaatopaikka Kujalassa
Kunnallisia energia- ja vesiyhtiöitä on yhdistelty aiemminkin, mutta Lahdessa on otettu esiin myös maakunnallisen jätehuoltoyhtiön ottaminen mukaan. Juha-Petri Koponen / Yle

Lahdessa alustavasti pohdittu energiantuotannon, vesihuollon ja jätehuollon fuusioituminen olisi toteutuessaan harvinaista. Kaupungin tilaamassa konsulttiselvityksessä yhtenä vaihtoehtona olisi yhdistää Lahti Energian, Päijät-Hämeen Jätehuoltoyhtiön ja Lahti Aquan liiketoiminnot.

Kuntaliitosta kerrotaan, että tämäntyyppinen kolmen kimppa olisi harvinainen, vaikkakin kunnalliset infrayhtiöt ovat vähitellen yleistyneet 2010-luvulla. Esimerkiksi Jyväskylässä kaupungin energiayhtiö osti vesihuoltolaitoksen liiketoiminnan vuonna 2006.

Arvostelua Jyväskylässä herätti tuolloin muun muassa vesimaksujen kallistuminen.

Kuntaliiton yhdyskuntatekniikan päällikkö Paavo Taipale sanoo, että energia- ja vesiliiketoimintojen yhdistäminen samaan organisaatioon voi parhaimmillaan tuoda hyviä uusia käytäntöjä.

– Energiayhtiöillä on kokemusta vapailla markkinoilla toimimisesta, mikä voi tuoda ketteryyttä toimintaan.

Lue myös: Kohuttu Lahti Energian konsulttiselvitys julkistettiin – suosikkivaihtoehtona omistuspohjan laajentaminen

Lue seuraavaksi