"Kun resurssit ovat pienet, halutaan tehdä priimaa" – kauhunäytelmää ohjaava kaksikko kehuu kainuulaista teatterihenkeä

Elias Keräsen ja Sami Sainion ohjaama kauhunäytelmä ei ole mikään pieni projekti.

teatteritaide
Elias Keränen ja Sami Sainio hymyilevät pöydän äärellä
Elias Keränen ja Sami Sainio kehuvat kainuulaista teatteria. Jarmo Nuotio / Yle

Marraskuun alussa Kajaanin Generaattorilla saa ensi-iltansa kainuulainen kauhunäytelmä Ei niin hiljainen kansa, jossa suomussalmelainen, maailmallakin mainetta niittänyt Hiljainen kansa -ympäristötaideos herää eloon. Näytelmän ovat ohjanneet kainuulaislähtöiset teatteriammattilaiset Elias Keränen ja Sami Sainio.

Keränen ja Sainio ovat ylpeitä Kainuun ja Kajaanin teatteritarjonnasta ja sisusta, millä maakunnassa tehdään laadukasta teatteria.

– Kyllä se on luonto ja resurssien niukkuus, jotka pakottavat olemaan käytännöllisen luovia. Kun resurssit on pienet, halutaan tehdä priimaa. Mekin ollaan nostettu rimaa mahdollisimman korkealle niillä resursseilla, mitä on, Sainio sanoo.

Näytelmässä on yhteensä 18 näyttelijää 12-vuotiaasta aina yli kuusikymppisiin konkareihin. Lisäksi esityksiä on 16, eli ihan pienestä projektista ei siis ole kyse.

Vaikka näytelmää markkinoidaan kauhunäytelmänä, on ohjaajakaksikko työstänyt näytelmästä moniulotteista tarinaa, joka ei nojaa pelkästään pelotteluun. Keränen on kauhun fani, kun taas Sainio ei pelkäämisestä juurikaan piittaa.

– Tässä ollaan kainuulaisuuden ytimessä. Vaikka tässä on kauhua, siinä on paljon muutakin ja syvällisempääkin. Mukana on myös paljon kainuulaista kepeyttä, Keränen kertoo.

Lähes kaksi vuotta sitten Kajaanin harrastajateatteri otti yhteyttä Keräseen ja tarjosi hänelle mahdollisuutta toteuttaa kainuulaisesta näkökulmasta lähtevä näytelmä. Keränen soitti Sainiolle, jonka pyysi mukaan projektiin. Lopulta Suomen kulttuurirahaston Kainuun rahasto myönsi 10 000 euron avustuksen, joka mahdollisti suuren produktion.

Keräsen ja Sainion näytelmä on ensimmäinen, joka sai Kainuun rahaston erikseen harrastajateatteritoimintaan suunnatun rahoituksen.

– Voi sanoa, että ilman tätä avustusta Kajaanin harrastajateatterilla ei olisi ollut resursseja tehdä tällaista projektia, Sainio muistuttaa.

– Me nähdään tässä myös se avustuksen vastuu ja toivottavasti päästään tämän myötä Mikkelin työväen näyttämöpäivillekin tuomaan esille kainuulaista osaamista, Keränen sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)