Brittiparlamentin puhemies tyrmäsi Johnsonin toivoman uuden brexit-äänestyksen

Yle seurasi Britannian parlamentin brexit-vääntöä.

Brexit
Britannian parlamentti setvii Brexit-sotkua
Britannian parlamentti setvii Brexit-sotkua
  • Britannian parlamentti keskusteli brexit-sopimuksen hyväksymisestä
  • Parlamentin puhemies kertoi, ettei salli uutta äänestystä sopimuksesta
  • Johnson toivoi kyllä- tai ei-äänestystä erosopimuksesta, jotta lisäaikaa ei tarvitsisi saada EU:lta
  • Euroopan komissio on kertonut olevansa valmis antamaan Britannian EU-erolle lisäaikaa tarvittaessa
  • EU-eropäivä on virallisesti tämän kuun viimeinen päivä
  • Britannian parlamentin puhemies John Bercow torjui maanantaina Boris Johnsonin toivoman uuden äänestyksen brexit-sopimuksesta
  • Boris Johnson on parlamentin päätökseen pettynyt, pääministerin edustaja kertoo
  • Brexit-sopimuksen hyväksyminen lokakuun aikana on silti mahdollista
  • Hallituksen edustaja parlamentin alahuoneessa Jacob Rees-Mogg sanoi, että hallitus yrittää viedä erosopimukseen liittyvää lainsäädäntöä eteenpäin kolmen päivän kuluessa.
  • Lainsäätäjät ovat moittineet annettua aikataulua liian kireäksi. Heidän mukaansa näin pikaisesti lainsäädäntöä ei ehditä tutkia asianmukaisesti.

20:55 Lainsäätäjä Jeffrey Donaldson ilmoitti, että annettu aikataulu on liian tiukka ja se "ei tee oikeutta edustajieni tarpeille".

20:03 Jacob Rees-Mogg kertoi parlamentin jäsenille, että hallitus yrittää viedä brexit-sopimusta eteenpäin kolmen päivän kuluessa.

18:41 – Mikään sanomastani ei vaikuta hallituksen mahdollisuuteen varmistaa sopimuksen ja asianmukaisen lainsäädännön hyväksyminen kuukauden loppuun mennessä, Bercow sanoi parlamentille.

17:40 – Asiasisältö on sama kuin se oli lauantaina, samoin olosuhteet ovat samat kuin ne olivat lauantaina. Tästä syystä parlamentti ei äänestä erosopimuksesta tänään, parlamentin puhemies John Bercow sanoo.

Tämä on jo toinen nöyryytys pääministeri Boris Johnsonille, jonka johdolla Britannia joutui lauantaina pyytämään lisäaikaa maan EU-erolle. Britannian parlamentin alahuone kieltäytyi lauantaina ottamasta kantaa erosopimukseen ennen kuin sen toimeenpanoa koskeva lainsäädäntö on hyväksytty.

17:38 Parlamentin puhemiesBercow päätti, että samaa esitystä ei voida tuoda uudelleen käsittelyyn tänään.

16.42 Britannian parlamentin istunto on alkanut Lontoossa. Aluksi on keskustelua puolustusasioita, brexitiä on määrä käsitellä kello 17.30 alkaen.

Britannian parlamentti keskustelee ja mahdollisesti äänestää jo maanantaina erosopimuksesta. Pääkuvaa klikkaamalla voit katsoa suoraa lähetystä.

Pääministeri Boris Johnson haluaa, että parlamentin alahuone äänestää tänään tuesta hänen erosopimukselleen. On kuitenkin epäselvää, salliiko parlamentin puhemies John Bercow äänestystä, kertoi Guardian (siirryt toiseen palveluun) maanantaina.

Johnsonin tiedottajan mukaan äänestystä ei pidetä maanantaina, jos edustajat yrittävät saada muutoksia aikaan esitettyyn sopimukseen. Johnsonin mukaan näin tapahtui lauantaina, ja hän toivoo pelkkää kyllä- tai ei-äänestystä maanantaina.

BBC:n (siirryt toiseen palveluun) kertoi maanantaina Johnson uskovan, että hänellä on nyt riittävästi tukea saadakseen erosopimuksensa läpi.

Lauantaina kerrottiiin, että äänestys oli määrä pitää tiistaina.

Lue vielä, mitä tiedetään voimasuhteiden jakautumisesta brittiparlamentissa.

Oikeus ei tehnyt päätöstä kirjeestä

Jos parlamentti kannattaisi Johnsonin erosopimusta, pääministeri voisi mahdollisesti perua kirjeensä, jossa hän anoi EU:lta lisäaikaa EU-erolle.

Oikeus päätti maanantaina, että se ei tee vielä päätöstä siitä, onko Johnson rikkonut lakia lähettäessään jatkoaikaan liittyvän kirjeen sekä toisen jatkoaikaa arvostelleen kirjeen EU:lle. Hänen on väitetty rikkoneen lakia, sillä hän ei pelkästään anonut jatkoaikaa erolle EU:lta.

Skotlantilainen oikeusistuin ei määrännyt uutta käsittelyaikaa, kertoi BBC. (siirryt toiseen palveluun)

EU ei ole vielä vastannut pyyntöön. Esimerksiksi saksalaisministeri Peter Altmaier sanoi maanantaina saksalaiselle radiokanavalle uskovansa EU:n vastaukseen menevän useita päiviä.

Saksan ulkoministeri Heiko Maas kertoi myös maanantaina Saksan olevan valmis lyhyeen ja tekniseen lisäajan myöntämiseen.

Myös Euroopan komissio on kertonut pohtivansa jatkoajan antamista Britannialle, kertoi Guardian.

EU-parlamentin brexit-työryhmä kokoontuu niin ikään tänään.

Lue Ylen tekemä kuvitteellinen whatsup-keskustelu siitä, miten Boris Johnson, kuningatar, Trump ja kumppanit vääntäisivät brexitistä.

Britannian EU-eropäivä on virallisesti tämän kuun viimeinen päivä.

Lue myös:

Britannian parlamentti kokoontuu jälleen setvimään brexit-sotkua – "Saamme parlamentin tuen sopimukselle"

Boris Johnson lähetti brexitin lykkäyskirjeen EU:lle ilman allekirjoitusta – ja toisen, jolla perui ensimmäisen

Luottamuspula toi uusia mutkia brexit-neuvotteluihin – asiantuntija listaa kolme tilanteeseen johtanutta syytä

Eurooppa-kirje: Toimittajan tyhjä olo – Entä jos Britannian ero toteutuu?

Brexit-myllytys ajanut monet lopettamaan uutisten seuraamisen – Sky News perusti brexit-vapaan kanavan, Daily Star väänsi seurannan vitsiksi

Brexitin taustalla vuosikymmenten Eurooppa-inho: Jo 40 vuotta sitten Britannian pääministeri ilmoitti haluavansa rahansa takaisin

Lähteet: Reuters, STT, AP