Hämeenlinnan kuntatalous 22,5 miljoonan vajeeseen – tulot romahtivat ja menot kasvoivat

Kuntatalouteen ulkoa tulleet valtion kiristystoimet ja kasvaneet tehtävät horjuttavat nyt kunnan kuin kunnan budjetteja.

kuntatalous
Kuntien vaakunoita kuntatalon käytävällä Helsingissä.
Kyselyn mukaan 12 isosta kaupungista vain Helsinki selviytyy plussalle kuntataloudessa vuonna 2019.Mauri Ratilainen / AOP

Hämeenlinnan kuntatalous on vajoamassa vuonna 2019 yli 22 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Kuntatalouden vajoamiseen on vaikuttanut etenkin verotulojen ennakoitua suurempi romahdus: 14,6 miljoonaa euroa tänä vuonna. Myös käyttötalouden menot ovat kasvaneet aiottua enemmän eli 10,5 miljoonaa euroa.

Hämeenlinnan kaupungin johto viimeistelee parhaillaan vuoden 2020 budjettiesitystä. Se esitellään julkisuudelle ensi viikolla 29. lokakuuta. Hämeenlinnan kuntavero eli tuloveroprosentti on nyt 20,75.

Vuoden 2013–2014 kaupungin kunta- ja taloussuunnitelmien mukaan Hämeenlinnan kuntatalouden piti olla tasapainossa vuonna 2017.

Ohjeistusta Hämeenlinnan talouden tasapainottamiseksi hahmotti 2010-luvun alkuvuosina silloiselle kuntajohdolle muun muassa kuntatalouden painelaskelmien ekspertti Eero Laesterä.

Vaikeuksia lähes kaikilla isoilla kunnilla

Hämeenlinnassa kuntaveroa on nostettu hyvin maltillisesti. Viisi vuotta sitten vuonna 2015 Hämeenlinnan kuntavero oli 20,50. Nyt se on 20,75. Naapurikunta Janakkala virittelee jo kuntaveron nostoa 0,25 prosenttiyksiköllä.

Riihimäen kaupunki puolestaan harkitsee muutaman muun kaupungin tapaan yt-neuvottelujen aloittamista työntekijöiden kanssa. Kunta-alan yt-neuvottelut ovat aika harvinaisia, edellisen kerran niitä oli laajemmin vuonna 2014.

Hämeenlinna ei ole talousvaikeuksineen suinkaan yksin eikä ainutlaatuinen suurehkojen kaupunkien joukossa. Syksyn aikana Uutissuomalainen on kertonut, että maan 12 suurimmasta kaupungista ainoastaan Helsinki on pääsemässä plussalle ja välttämässä alijäämän tänä vuonna.