1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lehmät

Maisemanhoitohanke meni Vaasassa täysin mönkään – karanneet lehmät hortoilleet pitkin pihoja ja peltoja, ja viimeiset karkulaiset joudutaan lopettamaan

Toista kesää kaupungin kupeessa ja moottoritien läheisyydessä natura-alueella laiduntavista lehmistä on tehty eläinsuojeluilmoitus.

Laidunkauden jälkeen kaikkia eläimiä ei onnistuttu ottamaan kiinni. Maastoon jäi kolme villiintynyttä vasikkaa. Kuva: lukijan kuva

Toista kesää Vaasassa Eteläisen kaupunginselän natura-alueella laiduntaneet lehmät ovat olleet toistuvasti karkuteillä. Ne ovat aiheuttaneet vaaraa liikenteessä sekä vahinkoa muun muassa ruotsinkielisen ammatti-instituutin (Yrkesakademin i Österbotten) viljapelloilla.

Nautojen omistajalla on sopimus maisemanhoidollisesta laiduntamisesta Metsähallituksen kanssa. Metsähallituksessa toivottiin, että ensimmäisen laiduntamiskesän ongelmista olisi otettu opiksi, mutta niin ei ole käynyt. Ongelmat ovat jatkuneet toisenakin kesänä.

– Lehmät ovat tehneet hyvää työtä maisemanhoitajina, mutta eihän tämä ole kaiken kaikkiaan mennyt niin kuin odotettiin, sanoo suojelubiologi Carina Järvinen Metsähallituksesta.

Järvisen mukaan talven aikana täytyy pohtia, onko ruovikkorannalla edellytyksiä jatkaa laiduntamista. Järvisen mukaan pitäisi olla täysin mahdollista tehdä aidat, joiden sisällä naudatkin pysyvät. Ainakin muualla siinä on onnistuttu.

– Harmittaa luonnon puolesta, toteaa Järvinen. Laiduntamisen tarkoitus on edistää alueen luonnon monimuotoisuutta.

"Kaikki kukat menivät"

Ongelmat maisemanhoitolehmien kanssa alkoivat jo kesällä 2018. Eläimet eivät pitkään viihtyneet aitauksessaan vaan lähtivät etsimään ruokaa muualta.

Syötävää löytyi muun muassa läheiseltä huvila-alueelta.

– Kaikki kukat menivät ja nurmikolta keräsin kottikärryllisen lantaa, muistelee lehmien vierailua omalla tontillaan Tuija Peltoniemi.

Peltoniemi kertoo, että naapurustossa lehmille maistuivat myös esimerkiksi omenapuut.

Tänä kesänä laiduntamista jatkettiin siinä toivossa, että eläimet pysyvät aitojen sisällä. Toisin kävi. Lehmät ovat jatkaneet karkailuaan ja kookkaina eläiminä aiheuttaneet huolta ja pelkoa ympäristössä.

Natura-alueella liikkuu paljon ulkoilijoita, joista monet ovat tehneet tuttavuutta lehmien kanssa. Niiden retkistä on raportoitu pitkin kesää sosiaalisessa mediassa. Ruokaa etsiviä eläimiä on bongattu teillä, pihoilla ja jopa moottoritien vieressä ABC:n kiertoliittymässä.

Paitsi liikenteelle lehmät ovat aiheuttaneet vaaraa myös ratsastajille, joiden maastoreiteille lehmät ovat osuneet.

Havaintoja lehmistä on tehty useita vielä laidunkauden jälkeen viime viikolla.

Ammatti-instituutin viljapellon antimet ovat maistuneet maisemanhoitolehmille paremmin kuin rantaruovikko. Kuva: lukijan kuva

"Kyllä tämä nyt oli tässä"

Eteläisen kaupunginselän alueella laiduntava karja on Aberdeen Angus -rotua. Täysikasvuinen Angus-lehmä painaa 650-700 kiloa.

Lehmien omistaja Kristian Wester Mustasaaresta kertoo, että maastoon jäi kolme vasikkaa. Villiintyneiden vasikoiden kiinni ottaminen on osoittautunut Westerin mukaan mahdottomaksi tehtäväksi. Siksi vasikoista kaksi lopetettiin viime perjantaina.

Kateissa on vielä yksi vasikka, jota odottaa sama kohtalo.

– Kyllä tämä nyt oli tässä, sanoo Wester.

Westerin mukaan ongelmat aiheutuvat siitä, että vasikat eivät kunnioita sähkölankoja vaan katkovat niitä jatkuvasti ja lähtevät seikkailemaan. Emolehmät seuraavat sitten perässä.

Wester ei aio jatkaa lehmiensä pitämistä natura-alueella. Toiminta on johtanut riitoihin, eläinsuojelutoimenpiteisiin ja ainakin yhteen rikosilmoitukseen.

Eläinsuojeluilmoitus

Vaasanseudun eläinsuojeluyhdistys on tehnyt maisemanhoitolehmistä eläinsuojeluilmoituksen. Yhdistys on huolissaan erityisesti siitä, että osa eläimistä jätettiin heitteille laidunkauden jälkeen.

– Vapaana kulkeminen karkuteillä ja pakkasöiset metsät eivät ole eläinsuojelulain- ja asetusten mukaista naudanpitoa, huomautetaan eläinsuojeluilmoituksessa.

Eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Maija Raatikainen kertoo, että yhteydenottoja heitteillä olevista eläimistä on tullut jatkuvasti.

Vapaana liikkuvista lehmistä on tehty myös rikosilmoitus. Sen tutkinta on kesken, kerrotaan Pohjanmaan poliisilaitokselta.