Kaupunginjohtaja: Rovaniemen tuloveroprosenttiin korotus

Keskivertopalkansaajalle veronkorotus tietäisi noin 100-200 euron lisämenoa vuodessa, arvioi kaupunginjohtaja.

Rovaniemi
Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen
Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen esitteli viimeisen budjettiesityksensä maanantaina. Hän jää eläkkeelle ensi vuonna.Perttu Ruokangas / Yle

Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen esittää Rovaniemen tuloveron korottamista ensi vuonna. Nousu olisi 0,5 prosenttiyksikköä ja sen myötä Rovaniemen tuloveroprosentti kohoaisi 21,5 prosenttiin.

– Keskivertopalkansaajalle veronkorotus tietäisi noin 100-200 euron lisämenoa vuodessa, Lotvonen arvioi.

Kaupunginjohtajan mukaan veronkorotus on välttämätön, jotta kaupungin talous saadaan tasapainoon. Ensi vuonna kaupungin tilikausi olisi vielä kuusi miljoonaa euroa alijäämäinen, mutta tasapaino pitäisi saavuttaa sen jälkeen. Vuosien 2021 ja 2022 tilikaudet olisivat suunnitelmien mukaan jo ylijäämäisiä.

Lotvonen esitti veronkorotusta myös viime vuonna, mutta kaupungin päättäjät torjuivat sen eikä veroja korotettu.

Kaupunginjohtajan mukaan Rovaniemen kaupungin todellinen verotulokertymä on kutistunut vuodesta 2016 lähtien, koska kunnallisverosta on saanut tehdä aiempaa enemmän vähennyksiä. Se on johtanut siihen, että verotuloja on kertynyt useita miljoonia euroja aiempaa vähemmän. Samaan aikaan Rovaniemen väkiluku ja sen myötä palvelujen tarve on kasvanut.

Tiukka talouskuri

Talouden tasapainottaminen vaatii kuitenkin tiukkaa talouskuria. Lotvosen mukaan kaupungin omat menot saisivat kasvaa enintään 1,1 prosenttia.

– Tämä on iso tavoite. Aiemmin kaupungin menot ovat kasvaneet pitkällä aikavälillä noin neljä prosenttia vuodessa, Lotvonen sanoo.

Hänen mukaan yksi keskeinen kaupungin taloutta helpottava asia on Lapin sairaanhoitopiirin säästökuuri, joka toteutuessaan säästäisi myös rovaniemeläisten rahoja. Sairaanhoitopiiri aikoo kutistaa omia kulujaan ensi vuonna noin viidellä miljoonalla eurolla. Sairaanhoitopiiri huolehtii erikoissairaanhoidon lisäksi rovaniemeläisten mielenterveys- ja päihdepalveluista.

Uimahalli Ounasvaaralle, kaupungintalo remonttiin

Rovaniemen kaupunkikonserni eli kaupunki ja sen omistamat yhtiöt aikovat investoida yli sadalla miljoonalla eurolla lähivuosien aikana.

Lotvonen esittää, että ensi vuonna aloitettaisiin muun muassa 1200 oppilaan jättikoulun sisältävän Napapiirin monitoimitalon (33 miljoonaa euroa) ja Ounasvaaran uimahallin rakentaminen (24 miljoonaa euroa) sekä kaupungintalon peruskorjaus (20 miljoonaa euroa). Nämä kolme suurinta investointia rahoitettaisiin kiinteistöleasing-järjestelyllä. Leasingissä kiinteistöyhtiö rakennuttaa ja omistaa kiinteistön, jota kaupunki käyttää ja maksaa siitä vuokraa.

– Rahoituksen hinta on pienentynyt ja leasing-rahoitus on kilpailukykyinen rahoitusmalli, Lotvonen perustelee.

Pienemmissä investoinneissa on muun muassa julkisuudessa ollut Ruokasenkadun uuden sillan rakentaminen.

Vaikka Rovaniemen kaupungin verotulot ja valtionosuudet ovat kasvamassa ensi vuonna, kaupunki ottaisi ensi vuonna runsaat kahdeksan miljoonaa euroa lisää lainaa. Lotvonen muistuttaa, että uudesta velasta huolimatta Rovaniemen asukasta kohti laskettu velkataakka on pienempi kuin kunnilla ja kuntakonserneilla keskimäärin.

Rovaniemen kaupungin budjetin loppusumma olisi ensi vuonna yhteens 385 miljoonaa euroa. Summasta suurin osuus on perusturvalautakunnan, 223 miljoonaa ja toiseksi suurin koulutuslautakunnan, sata miljoonaa euroa.

Rovaniemen kaupunginhallitus käsittelee Lotvosen budjettiesitystä 23. ja 25. lokakuuta. Kaupunginvaltuusto päättää siitä 11. marraskuuta.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).