Poliisi varoittaa Tori.fi-verkkokaupassa liikkuneista huijariostajista: väärentävät kuitteja ja tiliotteita, raha ei todellisuudessa liiku

Raha ei ikinä vaihda omistajaa, myyjälle vain uskotellaan niin.

huijaus
Tori.fi:n etusivu.
Tori.fi-huijauksissa käytetyt tositteet on väärennetty verkkopankkien demosivustoilla.Yle uutisgrafiikka / Tori.fi

Tori.fi-verkkosivustolla on tänä syksynä liikkunut huijareita, jotka esittävät ostotilanteessa myyjälle väärennetyn kuitin tai tiliotteen, Helsingin poliisi varoittaa (siirryt toiseen palveluun).

Väärennetyt kuitit tai tiliotteet on tehty käyttämällä verkkopankkien demosivustoja, joissa manipulointi onnistuu.

Poliisi kuvailee tyypillistä huijaustapausta seuraavanlaisesti:

Huijariostaja ottaa yhteyttä henkilöihin, jotka myyvät esimerkiksi puhelimia tai tietokoneita. Hän tarjoutuu ostamaan tuotteen ja sopii myyjän kanssa tapaamisen. Seuraavaksi huijari lähettää myyjälle etukäteen kuvan kuitista tai näyttää myyntitilanteessa puhelimestaan tiliotteen.

Maksun saajaksi on laitettu demosivustoa käyttämällä myyjän nimi, ja ainakin yhdessä tapauksessa myyjä on saanut itse kirjoittaa omat tilitietonsa "ostajan verkkopankkiin". Raha ei ikinä vaihda omistajaa, myyjä vain luulee niin.

– Huijauksia on tehtailtu ainakin S-pankin ja Ålandsbankenin harjoitussivuilla. Tiliotteessa näkyy epäuskottavia nimiä kuten Maija Meikäläinen, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Hannu Kortelainen.

Poliisi kehottaa myyjiä olemaan tarkkana maksujen kanssa ja tarkistamaan aina omasta verkkopankista tai paperisesta tiliotteesta, että rahat ovat saapuneet perille.

Myös kuittien ja tiliotteiden kanssa kannattaa olla tarkkana. Erityistä huomiota suositellaan kiinnittämään päivämääriin ja henkilöiden sekä yritysten nimiin.