Nyt Tukeskin tutkii aiheutuuko karhukuvauksesta vaaraa lähiympäristöön: "Tässä on sana sanaa vastaan"

Suomessa suurpetokuvauspalveluja tarjotaan lähinnä Itä- ja Pohjois-Suomessa. Palveluja tarjoaa noin 25–30 yritystä.

petoeläimet
Karhu.
Ihmisten ja karhujen kohtaamisista ei pysty Tukesin mukaan vetämään vielä johtopäätöksiä. Kuvituskuva.AOP

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on saanut loppukesän aikana tietoonsa neljä tapausta, joissa ihminen on kokenut kuvauspaikkojen läheisyydessä liikkuvat suurpedot uhkaksi.

Yksi tapauksissa on sattunut Suomussalmella. Ilmoituksen tekijä koki, että hänen vapaa-ajan asuntonsa jää kahden kuvauspaikkapalvelua tarjoavan yrityksen väliin.

Tukesin ylitarkastaja Jaakko Leinonen mukaan ilmoittajan pihassa oli ollut yhdeksän karhua, jotka siirtyivät kuvauspaikalta toiselle.

Leinonen sanoo, että ilmoittaja ei ollut todentanut tilannetta esimerkiksi valokuvaamalla karhuja.

– Vielä on liian aikaista vetää liian suoria johtopäätöksiä näistä kohtaamisista. Tarvitsemme faktatietoa, koska nyt tässä on sana sanaa vastaan.

Tukes oli saanut yhden ilmoituksen myös Kuusamosta. Ilmoittajan mukaan karhu oli rusikoinut hänen autoaan, joka sijaitsi 150 metrin päässä kuvauskojulta. Tukes selvittää molempia tapauksia yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa.

Heinäkuussa Suomen Luonnonsuojeluliiton ja maa- ja metsätalousministeriön asiantuntijat sanoivat, että karhujen kesyyntyminen ei ole ongelma, koska kannanhoidollinen metsästys pitää karhut ihmisarkoina.

Suurpetojen haaskakuvauspalveluista aiheutuvat riskit kohdistuvat etupäässä alueen asukkaisiin, mökkiläisiin tai retkeilijöihin ja muihin luonnossa liikkuviin. Tukesin mukaan riski kasvaa, kun petotiheys lisääntyy ja pedot tottuvat ihmisiin, mutta haaskakuvauspalvelun asiakkaille toiminnasta aiheutuu melko vähän riskejä.

Kuluttajaturvallisuuslakia sovelletaan palvelun asiakkaisiin ja välittömässä vaikutuspiirissä oleviin henkilöihin ja omaisuuteen. Jatkuvasti kasvavan karhujen kuvaamisen vaikutukset ympäristöön on Tukesin ylitarkastajan mielestä hyvä selvittää.

– Karhujen kuvauspalvelut ovat kasvaneet hissukseen massaturismiksi ja yrityksiä tulee enemmän. Tällöin korostuu myös niiden vaikutus ympäristöön, sanoo Leinonen.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)