Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koiviston budjettiesitys: tiukkaa, mutta taspainoista

Kaupungin talouden tämä vuosi on jäämässä rajusti miinukselle, mutta Koivisto uskoo, että kyseessä on tilapäinen häiriö.

Jyväskylä
Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto.
Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto.Petri Aaltonen / Yle

Jyväskylän talous on ollut viime vuodet tasapainossa. Kuluvasta vuodesta on kuitenkin tulossa selvästi alijäämäinen.

Kyse ei ole suurista menoista, vaan pienistä tuloista. Tulot ovat jäämässä budjetoitua pienemmiksi muun muassa Hippoksen alueen kauppojen siirtymisen ja ennakoitua pienempien verokertymien vuoksi.

– Kaupungin oma toiminta pysyy hyvin talousarviossa, ja on verraten tehokasta, sanoo kaupunginjohtaja Timo Koivisto.

Talousarviossa kaupungin tulot tälle vuodelle oli mitoitettu vajaaseen 1,1 miljardiin euroon. Arvio on alittumassa runsaalla kolmella prosentilla.

Prosentti ei ole suuren suuri, mutta rahaksi muutettuna se on noin 35 miljoonaa euroa. Se tarkoittaisi esimerkiksi lähes tuhannen sairaanhoitajan vuosipalkkoja.

Ensi vuosi tasapainossa

Kaupunginjohtaja Koiviston mukaan ensi vuoden talousarvio on kuitenkin tasapainossa ilman veronkorotuksia tai suurempia leikkauksia.

– Tiukan talouskurin jatkamisella luodaan edellytykset sille, että ensi vuoden talousarvio on tasapainoinen, Koivisto sanoo.

Epävarmuustekijöitä on kuitenkin paljon. Keski-Suomen sairaanhoitopiiri kamppailee omien talousvaikeuksiensa kanssa, ja myös uuden Keski-Suomen keskussairaalan käyttöönotto ensi vuoden lopulla saattaa tilapäisesti lisätä kustannuspainetta.

Samaan kokonaisuuteen liittyy sote-uudistuksen kaatuminen. Uudistuksen tarpeellisuus ei kadonnut, kun pitkään valmisteltu uudistusmalli kaatui. Uudistamisen taustasyyt ovat edelleen olemassa, kenties jopa vahvempina kuin aikaisemmin.

Yleinen talouden kehitysnäkymä on epävarma. Suhdannemuutosten keulassa usein kulkeva rakentaminen kääntyi keväällä nollakasvuun, ja ensi vuodelle odotus on miinusmerkkinen.

– Uskon, että ensi vuonna saadaan kuulla parista uudesta hankkeesta Jyväskylän keskustassa. Sitä keskusta kaipaakin, sanoo Koivisto.

Ja se Hippos. Hippoksen rakentamisen lykkääntyminen vastaa yksin noin kolmanneksesta Jyväskylän kuluvan vuoden budjetin aukkoa.

– Hippoksen rakentaminen käynnistyy ensi vuonna, siihen vahvasti uskomme, sanoo Koivisto.

Säästöt melko kevyitä

Leikkauksiakin tulee, mutta ne ovat euromääräisesti pienehköjä. Saarenmaan koulu ja Kypärämäen, Tikkakosken ja Säynätsalon päiväkeskukset lakkautetaan.

– Kaikissa näissä on kyse siitä, että palvelujen käyttö on vähäistä, Koivsto sanoo.

Yt-neuvotteluja Jyväskylän suunnitelmissa ei ole, mutta kaupunki arvioi jokaisen avoimeksi tulevan tehtävän täyttämisen erikseen lupamenettelyllä. Henkilöstökuluista kaupungin on ensi vuonna tarkoitus säästää miljoona euroa.

Valtuusto käy lähetekeskustelun Koiviston budjettiesityksestä viikon kuluttua. Kaupunginhallituksen talousarvioseminaari on marraskuun toisen viikon puolivälissä.

Valtuusto päättää budjetista maanantaina 25. marraskuuta.