1. yle.fi
  2. Uutiset

Sotkuisista pihoista jaetaan Kokkolassa kymmeniä siivouskehotuksia ja määrä kasvaa: "Ihmiset ovat yhä paremmin perillä määräyksistä"

Siivouskehotusten ja myös pihoista tehtyjen ilmoitusten määrä on nousussa.

jätteet
Pinkki romuauto hakkuuaukealla
Ilmoituksia tulee myös metsään jätetyistä romuista ja roskakuormista.Pasi Takkunen / Yle

Sotkuisista pihoista jaetaan Kokkolassa noin 40–50 siivouskehotusta vuodessa. Ilmoituksia tulee sekä yksityisistä pihoista, mutta myös metsiin jätetyistä roskakuormista tai romuista.

Määrä on viime vuosina lisääntynyt, kertoo Kokkolan ympäristösihteeri Juhani Hannila.

– Ihmiset ovat yhä paremmin perillä jäte- ja ympäristönsuojelumääräyksistä. Siksi ilmoituksia tulee tiuhenevaan tahtiin. Myös vuoden käytössä ollut kaupungin sähköinen palautejärjestelmä on lisännyt ilmoitusten määrää jonkin verran, kertoo Hannila.

Useimmiten kehotus siivouksesta tulee pihalle jätetyistä, useista autonromuista tai avokompostiin heitetyistä ruuanjätteistä sekä metalliromuista ja rakennusjätteistä. Vaaralliset jätteet, esimerkiksi kemikaalit, öljyt ja akut, ovat harvinaisempia tapauksia, mutta niiden säilyttämisestäkin joudutaan välillä huomauttamaan.

Yleensä siivouskehotus ja lisäajan antaminen tepsivät, joten uhkasakkoa käytetään Kokkolassa harvoin.

– Tarkastuskäynnin jälkeen annettu kehotus ja neuvot saavat ihmiset siivoamaan lähes aina. Yksittäisiä pihoja koskevia pakkokeinotapauksia eli esimerkiksi uhkasakkoja, tulee käsittelyyn korkeitaan muutaman vuoden välein, sanoo ympäristösihteeri Hannila.

Tyypillisimmin sotkuiset pihat päätyvät kaupungin tietoon naapurin tai ohikulkijan ilmoituksesta.

Keväällä kaupunki saa soittoja pihalla olevista jätteistä useita viikossa. Muina vuodenaikoina soittoja tulee vähintään kerran viikossa.

Lue seuraavaksi