Omasotessa asiointi helpottuu Kainuussa: aikaisemmin valtuutus tyssäsi puuttuviin pankkitunnuksiin, jatkossa asian voi hoitaa paperilla

Väestörekisterikeskus suunnittelee virkailija-avusteisten valtuutusten käyttöönottoa ensi vuodelle.

sähköiset palvelut
Två kvinnor går längs en väg med en rullator.
Sähköisessä palvelussa omainen voi esimerkiksi katsoa, onko iäkkäällä vanhemmalla reseptit voimassa. Kuvituskuva.Yle / Hanna Othman

Sähköinen asiointi toisen puolesta helpottuu Kainuun soten tarjoamassa Omasote-palvelussa (siirryt toiseen palveluun). Tällä hetkellä moni vanhempi hoitaa oman lapsensa asioita Omasotessa.

Asiakas voi myös valtuuttaa toisen henkilön toimimaan puolestaan, mutta valtuutus on tehtävä Suomi.fi -palvelussa käyttäen verkkopankkitunnuksia, mobiilivarmennetta tai varmennekorttia.

Esimerkiksi iäkkäiden ihmisten kohdalla se ei ole ollut mahdollista, sillä heillä ei ole välttämättä vaadittavia digitaitoja tai edes tunnuksia, joilla valtuutus tehdään.

– Olemme toivoneet, että asiakas voisi antaa valtuuden myös paperilla ja se kirjattaisiin toimistossa järjestelmään, sillä monet haluaisivat hoitaa omien vanhempiensa asioita, sanoo Kainuun soten suunnittelija Niina Komulainen.

Väestörekisterikeskus suunnittelee parhaillaan, missä aikataulussa ja toimipisteissä virkailija-avusteinen valtuutusten tekeminen alkaa ensi vuonna. Komulainen uskoo, että uudistuksesta on hyötyä. Hänen mukaansa omainen voi sähköisessä palvelussa laittaa iäkkään vanhemman puolesta esimerkiksi reseptin uusittavaksi ja katsoa, missä reseptissä on lääke hakematta tai onko resepti voimassa.

– Omainen voi katsoa myös, millaisia hoito-ohjeita esimerkiksi lääkäri on antanut ja keskustella niistä iäkkään vanhemman kanssa, Komulainen sanoo.

Väestörekisterikeskuksen Mika King muistuttaa, että kahden henkilön välisen valtuuden tekeminen virkailija-avusteisesti parantaa myös tietoturvallisuutta.

– Nyt vanhemmat henkilöt saattavat antaa pankkitunnuksiaan muille, mikä on tietosuoja- ja tietoturvaongelma. Tässä valtuuttamisessa voi antaa aidosti toiselle valtuudet ja sen puitteissa voi toimia toisen puolesta virallisesti, King sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!