1. yle.fi
  2. Uutiset

Kotkan Kauppatorin reunaan voi nousta uusi 5-kerroksinen talo – Pohjolantalolle aiotaan hakea purkulupaa

Uusi omistaja suunnittelee nykyisen Pohjolantalon paikalle uutta liike- ja asuinrakennusta.

rakentaminen
Pohjolatalo Kotkassa
Pohjolantalo Kotkan Kauppatorin laidalla. Arkistokuva.Yle / Aleksi Taponen

Kotkan Kauppatorin maisema kaupungin keskustassa voi lähivuosina muuttua merkittävästi. Kauppatorin reunaan, nykyisen Pohjolantalon tilalle suunnitellaan kokonaan uutta rakennusta.

Pohjolantalo myytiin kesällä uudelle omistajalle, Helsingin Liikekiinteistöt Oy:lle. Yhtiön isännöitsijän Juha Louhivaaran mukaan talo on nyt tyhjillään. Talossa toimineiden yrittäjien vuokrasopimukset on jo irtisanottu. Seuraavaksi omistaja tyhjentää lämmitys- sekä käyttövesiverkoston.

Omistaja aikoo hakea rakennukselle purkulupaa, jonka jälkeen paikalle suunniteltaisiin uuden kaavan mukainen liike- ja asuinrakennus.

– Purkulupaa ei olla vielä haettu, mutta sen eteen tehdään nyt töitä, Louhivaara sanoo.

Pohjolantalon tontilla on voimassa oleva asemakaava, joka mahdollistaa 6200 kerrosneliön rakentamisen. Sekä Kirkkokadulle että Kauppakadulle voidaan rakentaa 5-kerroksinen talo.

Nykyiset linja-autopysäkit jäävät paikoilleen. Kaavassa on myös edellytetty ensimmäisen kerroksen sisäänveto jalankulkijoita varten, Kotkan kaupungin asemakaava-arkkitehti Marja Kukkonen sanoo.

Käyttöä mietitty jo pitkään

Kotkan kaupungin rakennustarkastaja Vesa Yrjönen ei näe esteitä purkuluvan myöntämiselle.

– Ehtona voitaisiin esimerkiksi vaatia tontin maisemointia, jos rakentaminen ei ala heti purkamisen jälkeen, Yrjönen sanoo.

Pohjolantalolle on pohdittu uutta käyttöä jo pitkään. Talolla on ollut viime vuosina useita omistajia.

Nelisen vuotta sitten silloinen omistaja Laitila Invest kävi neuvotteluja kiinteistöstä kiinnostuneen rakennusliikkeen kanssa. Suunnitelmia uusien liiketilojen ja mahdollisesti senioriasuntojen sijoittamisesta kiinteistöön ei kuitenkaan saatu kannattaviksi Kotkassa, ja neuvottelut kariutuivat. Jo Laitila Invest haki aikanaan kaavamuutosta, jonka myötä talo olisi voitu purkaa.

Laitila Invest kuitenkin myi Pohjolantalon vuonna 2016. Sen osti kotkalaisen kiinteistövälittäjä Mika Merisalon omistama kiinteistöyhtiö. Vuoden 2017 alussa rakennukseen suunniteltiin Omena-hotellia. Nämäkään suunnitelmat eivät kuitenkaan konkretisoituneet.

Viime vuosina rakennuksen liiketiloissa on ollut muun muassa ravintolatoimintaa.

Lue seuraavaksi